Защо да наемете интроверт

Екстровертите привличат вниманието и заслугите, но вглъбените в себе си служители често са тези, които вършат истинската работа

iconomist
iconomist / 31 October 2018 14:59 >
Защо да наемете интроверт
Източник: shutterstock
ИЗВОД: Интровертите често ни се струват странни, но когато става въпрос за работа, на тях винаги може да се разчита
Ако поискате стотина главни изпълнителни директори да опишат идеалния служител, най-вероятно ще чуете нещо подобно: „Креативен, надежден, приема добре обратната връзка, лесен за мотивиране, влиза в поставените срокове, работи добре, аргументиран и етичен“. Е, оказва се, че според повечето академични изследвания интровертите пасват доста добре на тези характеристики.

Като цяло те са по-креативни от екстровертите. Това е така според научното списание Perceptual and Motor Skills, защото по-често творчеството е „следствие на решаването на проблем от интелигентни, много активни, емоционални и крайно интровертни личности“. Две изследвания на креативността сред студенти показват, че докато екстровертите са по-креативни само когато са в настроение, интровертите остават творчески настроени независимо от това как се чувстват. Проучване на реакциите на екстроверти и интроверти за отношението им към негативни, позитивни и неутрални коментари разкрива, че „интровертите се представят по-добре независимо от това каква е оценката за работата им“. Статия в Journal of Educational Psychology обяснява, че „еднотипните похвали увеличават работата на интровертите значително повече, отколкото на интровертите, които биват смъмряни, или на екстровертите, които биват хвалени“, което означава, че са много по-лесни за мотивиране.

Според проучване на Университета на Мериленд, когато работят с твърди срокове, за екстровертите е много по-вероятно да „се паникьосат“, докато интровертите са по-склонни да планират предварително и да оформят преценката си на базата на тази ранна информация, което им помага при спазването на крайния срок.

Експерименти с групови дискусии сред студенти в Чикаго сочат, че екстровертите спорят повече от интровертите в собствената си група, докато интровертите търсят повече общото решение, което ги прави по-добри за работа в екип. От друга страна, екстровертите са склонни често да говорят бързо, което в някои случаи ги прави неблагонадеждни. Интровертите пък говорят с нормален тон и често обмислят повече, преди да си отворят устата.

Изследване в Университета на Амстердам показва, че екстровертите са склонни да говорят с неясни абстракции (често с модерни жаргонни думи, които понякога не всички знаят), докато интроверите ги избягват и използват конкретни примери.

Оказва се, че екстровертите са по-склонни и към саботаж на фирмата, в която работят, защото, водени от егото си, често мислят, че са недооценени.

И тъй като целта на интровертите винаги е качеството на работа, те не се задоволяват с посредствеността. Например един интровертен лидер няма да одобри проект, ако други членове на екипа имат възражения или съмнения. Той ще разгледа детайлно проблемите, за да се увери, че пречките са премахнати, преди да продължи напред. И което е по-важното, липсата на загриженост за социалното им положение дава на интровертите предимството да не приемат лично забележките, което винаги е добре за общото благо.

Истината е, че всяка компания ще направи добре, ако помогне на интровертите в нейните редици да се издигнат, дори ако те самите предпочитат да не се катерят по кариерната стълбица и да избягват светлината на прожекторите.

Текстът е публикуван в брой 43/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ