Йерусалим - свещен град за три религии

В Стария град са Стената на плача, Божи гроб и Куполът на скалата

iconomist
iconomist / 06 October 2019 11:45 >
Йерусалим - свещен град за три религии
Старият град е живописен с много история, тесни улички и магазини
Йерусалим,  или  Градът на мира, както го наричат евреите, привлича любопитството на пътешественика освен с древните места и с тайнството на вярата. Разположен на плато в Юдейските планини между Средиземно и Мъртво море, градът е свещен за три религии – юдаизъм, християнство и ислям, и това го прави наистина много специален. 

В Йерусалим е Стената на плача, която е свята за евреите, Божи гроб, който е свят за християните, и Куполът на скалата на Храмовия хълм, който е смятан за свещен от мюсюлманите. Никъде другаде по света не може да съберете толкова светини на едно място. И Израел, и Палестина смятат Йерусалим за своя столица, като основните израелски държавни институции са разположени в града. По улиците му може да видите хора от цял свят, които са избрали свещения град за свой дом.

Старият град

Сърцето на Йерусалим е Старият град. До него може да стигнете през Мамила мол – пешеходна улица, на която са разположени най-скъпите магазини в града. Самата зона е оформена като арт пространство – със скулптури, места за почивка и ресторанти. На нея свирят улични музиканти, като сред тях не е рядкост да видите и ортодоксален евреин, който пее европейски балади.

Самият свещен  град е изключително живописен, с тесни улички и особена атмосфера, съхранила духа на хилядолетията. Разделен е на четири квартала – еврейски, арменски, християнски и мюсюлмански. Заобиколен е от крепостни стени, строени в по-голямата си част през управлението на султан Сюлейман Великолепни. Преди да поемете към историческите места, може да пиете сок от нар, който се приготвя и продава на сергии на улицата и който освежава пътуването в историята.
Източник: Shutterstock


За евреите най-святото място е Стената на плача. За да бъдете допуснати до площада обаче, трябва да минете през щателна проверка, а ако искате да се помолите, трябва да се съобразите, че мъжете се молят отделно от жените и между тях има плътна ограда. Ако сте жена и сте много любопитна какво се случва в мъжката част, има пейки, на които може да стъпите, за да видите ритуалите. Самата Стена на плача е подпорна стена, останала от Втория храм в Йерусалим, който е разрушен през I век след Хр. Първият храм е построен от Соломон през Х в. пр. Хр. и е съборен от вавилонците през 568 г. пр. Хр.

В пролуките на стената много хора пъхат бележки, защото вярват, че така техните молби стигат директно до Господ. Тук по всяко време може да видите ортодоксални евреи, които се молят заедно със семействата си, а ако попаднете на това място в петък вечер, когато вече е започнал шабат – съботният ден, в който евреите почитат Господ и никой от тях не работи и дори не снима с телефон, ще видите младежи в ортодоксални облекла как хвалят с песни и танци своя бог.

Божи гроб

За християните е особено ценен Виа Долороса – Пътят на страданието на Исус Христос, който приключва с църквата на Божи гроб „Възкресение Христово”. Любопитното е, че този път започва от мюсюлманския квартал. До Божи гроб може да стигнете по тесни улички, буквално осеяни с магазинчета, в които може да си купите  сандвичи, ел. уреди, дрехи, свещи и икони. Разминаването по тях е изключително трудно, защото обикновено има много хора. В църквата на Божи гроб според преданието е разпнат, погребан и възкръснал Христос. Първият величествен храм на Възкресението е осветен от император Константин Велики на 13 септември 335 г. Кувуклията е параклисът на Божи гроб. Обикновено стотици чакат пред Кувуклията, за да се поклонят, а свещеници непрекъснато минават и кадят с тамян.

На югозапад от Стария град е хълмът Сион. На него е гробът на цар Давид, католическото немско абатство „Успение на Пресвета Богородица” и стаята на Тайната вечеря, т.е. Горницата, където Христос извършва последната вечеря с апостолите.
 
Новата част

Йерусалим има и модерна част с много живописни квартали. Любителите на музеите могат да посетят Музея на Израел, Природонаучния музей, Музея на науката, Яд Ващем Холокост мемориал музей, Музея на Библията, Музея на ислямските изкуства.

Източник: Shutterstock


Кулинарната култура на града е изключително разнообразна. Наред с гурме ресторантите може да хапнете вкусно и  в заведенията на пазара на Йерусалим или в арабските заведения за бързо хранене. 

Оазисът  Ейн Геди

Ако посетите Йерусалим, си отделете време да отидете и до природния резерват Ейн Ганди, който се намира на запад от Мъртво море и който е едно малко чудо. Както всичко в Израел и той си има история. Мястото е свързано с цар Давид, който се е криел там от Саул, който пък е искал да го убие. Оазисът е насред каменна пустош, но има дере и много зеленина покрай пълноводен поток, който подскача в множество водопади и образува малки вирове, в които може да се изкъпете. Обикновено е пълно с туристи по бански, за които водата е спасителна в жегите. Водата идва изпод земята и се влива в Мъртво море – друга световна забележителност. Повърхността на Мъртво море се намира на дъното на най-дълбоката депресия в света – на повече от 400 метра под нивото на Световния океан и водата му е толкова солена, че човек може спокойно да се отпусне в нея и да чете вестник, без да потъне. Такъв е и най-често срещаният сюжет на снимките, които туристите си правят на Мъртво море.

Източник: Shutterstock
Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ