По-топлите зими променят Черно море

Изследване на български учени може да даде представа за това как глобалният океан би реагирал на климатичните промени

iconomist
iconomist / 07 October 2019 16:46 >
По-топлите зими променят Черно море
Източник: Shutterstock
Изследване на учени от Софийски университет "Св. Климент Охридски", публикувано в Списанието за геофизични изследвания на Американския геофизичен съюз анализира данни за температурата, солеността и плътността на Черно море за периода 2005 – 2019 г. Учените откриват, че тенденцията за по-топли зими води до затопляне на слоя междинни води в Черно море, известен като студен междинен слой, разделя богатите на кислород повърхностни води от безкислородните дълбоки водни маси. Този междинен слой се е променял и в миналото, но през последните 14 години ядрото му се е затоплило с 0,7 °C. Постепенното му размиване може да улесни проникването на дълбоките безкислородни води в горния слой, което би имало неизвестни последици.

Наблюдаването на Черно море е важно, тъй като процесите в по-малки водни басейни показват как по-големи водни тела могат да се развият в бъдеще. Според изследователите новото проучване предполага какво може да се случи с океаните на Земята при затоплящ се климат. Водните маси са съществена характеристика на океана, влияят на климата на Земята и обмена на хранителни вещества. Промените в структурата на тези маси могат да променят глобалните течения и следователно климата и екосистемите на планетата.

Трудно е да се изследват огромните маси в океаните, затова учените използват регионални водни басейни като Черно море, за да определят как климатичните промени могат да се отразят на разпределението на океанските маси.

"Искаме да знаем какво би могло да се случи при различни глобални сценарии за изменение на климата", казва проф. Емил Станев, физически океанограф в СУ "Св. Климент Охридски" и водещ автор на новото изследване.

Променящи се водни маси
Водосборният басейн на Черно море покрива почти половин Европа, като в него се вливат няколко големи европейски реки. То е свързано със Средиземно море през Босфорския проток, откъдето се втича средиземноморска вода с висока соленост. Това води до обособяване на няколко слоя в Черно море. Те се различават по температура, соленост и плътност и в хоризонтално, и във вертикално направление. Формират се 3 основни маси: повърхностен слой с ниска соленост, студен междинен и дълбок солен слой. Всеки от водните слоеве на морето благоприятства развитието на специфични организми, за които неговите условия са подходящи.

Има и предишни изследвания на студения междинен слой на Черно море, но те не засягат особено въпроса как той се е променил във времето. "Не се обръща много внимание на еволюцията на водните маси", казва проф. Станев.

В новото проучване проф. Станев, доц. Пенева и студентката Боряна Щиркова разглеждат развитието на студения междинен слой на Черно море в продължение на 14 години като реакция на климатичните тенденции в региона. Данните, на които се базира изследването, произхождат от автономни профилиращи сонди, захранвани с батерии, които измерват температурата и солеността на водния стълб от морската повърхност до 1500 метра дълбочина в различни точки от морето и през различни сезони. Авторите сравняват измерените океански параметри от повече от 6000 профили с температурата на въздуха, за да се провери хипотезата за връзка между по-топлите зими и промените в температурата и солеността на студената междинна водна маса.

Анализът показва, че колебанията на зимната температура на въздуха оказват влияние върху температурата и солеността на студения междинен слой, като плътността на водната маса почти не се променя. Съответно междинната водна маса се затопля и изтънява, размивайки границата между повърхностните и дълбоките води. Ако тази тенденция продължи, тя може да промени стратификацията на морето, според авторите на изследването. Преструктурирането на слоевете може да доведе до издигане на сулфиди, корозивни и вредни вещества от дълбокото море към повърхността и това да се отрази на морския животински свят и туризма.

Вариациите на студения междинен слой могат да се дължат не само на климатичните промени, но и на естествената променливост на системата море – атмосфера. Предишни изследвания показват, че водните слоеве на Черно море преминават през топли и хладни периоди от 50-те години на миналия век. Дори и така, студеният междинен слой на Черно море никога не е бил толкова топъл, единодушни са учените.

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ