Концентриран и без конкуренция

Скандали с високи цени и манипулации на борсата продължават да съпътстват свободния пазар на електроенергия

Стела Ненкова
Стела Ненкова / 26 September 2019 19:58 >
Концентриран и без конкуренция
В ОЧАКВАНЕ: До края на годината БНЕБ трябва да се свърже с румънската електроенергийна борса

Три години след стартирането на работа на независима електроенергийна борса (БНЕБ) основните количества, които се предлагат за търговия, продължават да идват от държавните дружества АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и ТЕЦ „Марица-изток 2“, чийто дял според различни данни е между 63 и 85 на сто. На БНЕБ предлагат своя електроенергия и производители на възобновяема енергия, които обаче не влияят особено върху цената, тъй като количествата са малки.

Сигнали и съмнения за злоупотреби и манипулации съпътстват работата на борсата от стартирането й. Те варират от изкуствено повишаване на цените, организиране на търгове за „избрани“, търговия с вътрешна информация и между свързани лица. Държавните органи не са успели да докажат подобни практики, но е факт, че пазарът е изкривен, което вреди на индустрията, водейки до невъзможност да се планират разходите й и в крайна сметка – до неизпълнение на договори или оскъпяване на продукцията и загуби за производителите.

Хаотичният свободен пазар и нелогичните промени на цените в големи диапазони на практика отказаха над 25 хил. малки фирми от борсата и те се върнаха на регулирания пазар на ток.

От 2016 г., когато стартира БНЕБ, на нея се търгува електроенергия на три платформи: „Ден напред", „В рамките на деня" и „Двустранна търговия". През отделни периоди, най-вече през зимните месеци, се наблюдава трайно увеличение на цените на електроенергията. Характерното за тях е, че има малко предлагане на дългосрочни продукти (месец, тримесечие, шестмесечие, година) и търговците закупуват голяма част от необходимата им електроенергия единствено през спот пазара (пазар ден напред – ПДН), което е доста по-неизгодно, отколкото ако се пазарува дългосрочно.

Текущите скандали
В края на 2018 и началото на 2019 г. от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) сигнализираха за рязко поскъпване на тока по двустранните договори, което достига увеличение над 3 пъти. Около 130 хил. дружества трябва да плащат значително повече за доставка, а това ги изправя пред затруднения, непреодолими за някои, алармираха оттам. Още през първата седмица на януари бе отчетена цена 65 евро за MWh, докато по същото време тя е 56 евро във Франция, 46 – в Австрия, 40 – в Германия. От БНЕБ признаха за резки скокове в цените, но ги определиха като „моментни“, но работодателите бяха категорични, че става въпрос за манипулации между търговци и държавни производители.
НАТИСК: Работодателите получиха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев, но това не променя поведението на държавните монополисти на борсата

В средата на тази година дойде и фрапиращ случай, за който бе алармирано предварително, но въпреки това сценарият се реализира. Тогава АЕЦ „Козлодуй“ продаде на няколко търговци (според работодателите – свързани с бизнесмена Христо Ковачки) ¼ от енергията си за свободния пазар на търг, на занижени цени и при нелогична процедура. Вместо производителят да обяви, че има количества за продажба, и да определи цени за тях, той реализира количествата по търгове, обявени от няколко търговци. Според Асоциацията на търговците на електроенергия в България от това АЕЦ „Козлодуй” е пропуснала да спечели около 50 млн. лв., продавайки електроенергията за 160 млн. лв. вместо за 210 милиона.

Закупеното количество електроенергия е търгувано между същите търговци на база двустранни договори, а преразпределените между тях количества се продават на клиентите им – частни субекти и публични възложители, при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм, сигнализираха от АОРБ.

Това се случи броени дни след като НЕК обяви и след това отмени под обществен натиск търг за ток за 50 млн. лв., за който работодателите заявиха, че е подготвян за конкретен участник. Офертата бе подобрена и при повторното провеждане на търга 80% от енергията бе изкупена от две свързани с Ковачки дружества. Тенденцията към концентрация се задълбочава с активното съдействие на НЕК, заключиха от АОРБ, сигнализирайки Комисията за защита на конкуренцията и ЕК. От антимонополната комисия не откриха доказателство за свързаност между посочените юридически лица и отказаха производство, тъй като те са с офшорна регистрация.

Флуктуации и реакции
От 7 май до 7 юни средните цени на електроенергията у нас в сегмента „Ден напред“ бяха 42.38 евро/мВтч, което е сравнимо със стойностите в Унгария, Сърбия, Румъния, Словения и Хърватия за същия период. Но в следващите 30 дни при сравнително стабилно търсене и постоянно предлагане, без адекватна пазарна причина цените на електроенергията варираха в пъти. Само през юни те се движеха от около 60 лв. до над 123 лв. На 3 юли средната цена достигна 195,40 лв./мВтч, като за пиковите часове тя бе 246,72 лв./мВтч, а в най-ненатоварените – 144,08 лв./мВтч. Според работодателските организации само за ден цената се е повишила с 203 процента и е била сред най-високите в Европа.

Реакцията на управляващите да изкарат още 372 малки производителя на възобновяема енергия с капацитет от 1 до 4 мВт не даде желания резултат, защото техните количества са около 7 на сто от търгуваните на БНЕБ. С промени в Закона за енергетиката се премахна плащането на такси за внос и износ за мрежови услуги на Електроенергийния системен оператор (EСО), за пренос на електроенергията при износ, както и 5-процентният разход на търговците върху внесеното количество електроенергия, който пък е предназначен за фонд „Сигурност на електроенергийната система“(СЕС). Измененията обаче въвеждат плащане за достъп до мрежата на ЕС от участниците на пазара – производители и търговци, за да компенсират отрязаните приходи на ЕСО от таксите за внос и износ. Не се регламентира достъп до капацитета на мрежата на ЕСО, което би улеснило индустриалците при внос на ток.

Според Министерството на енергетиката държавните дружества производители изпълняват стриктно ангажиментите към ЕК за осигуряване на ликвидност на пазара, но това очевидно не е достатъчно.
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) шумно обяви, че разследва сигналите за манипулации на пазара, но до момента няма някакво решение, въпреки че съобщи, че „има основание за наличие на манипулация на пазара или търговия с вътрешна информация между участници“. В момента регулаторът е на етап предварително проучване, което определи като конфиденциално. В случай че в резултат на предварителното проучване КЕВР установи данни за извършена манипулация на пазара или търговия с вътрешна информация, регулаторът ще образува производство за установяване на нарушение. Което на практика означава, че към момента държавните органи не смятат, че има нещо нередно на свободния пазар.

Нерешените проблеми
Според енергийния министър Теменужка Петкова на платформата „Ден напред“ трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат, а бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло на платформата „Двустранни договори". Това изглежда като добър съвет, но при дългосрочните инструменти предлагането е малко, което го прави неосъществим. Може би, осъзнавайки това, министърът лансира през юли идея за платформа, на която да купуват ток единствено големите индустриални потребители – като временна мярка. Досега движение по тази идея няма.

Единственото рационално решение на електроенергийния пазар, което може трайно да реши проблемите с господстващото положение при предлагането на Българския енергиен холдинг на борсата, е свързаността ни със съседни борси и включването в европейски обединения, смятат анализаторите Калоян Стайков от Института за пазарна икономика и Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

И докато свързването с румънския аналог на нашата борса се планира в края на тази година, то с европейските обединения е чак за 2022 година.

Текстът е публикуван в брой 38/2019 г. на списание "Икономист" от 27 септември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ