Нито ден без преврат!

Румен Белчев
Румен Белчев / 20 September 2019 20:30 >
Нито ден без преврат!
Повика ме ТозиКойтоТрябва и ми рече – ти, сине майчин, само подпираш бюрото без никаква файда за отечеството. А от едно отечество файда като няма – за какво ти е? Не си ли учил в университета – формулата е: Отечество – Гражданска мешавина – Отечество прим! В смисъл – отечество плюс файда някаква!

– Началство – рекох на ТозиКойто Трябва, – споко, мешавини да искаш от нас! Да поразбъркаме малко съдебна кашичка и я подправим с калчица някаква, как мислиш?
– Ами – бъркай си, аз не ти се бъркам – вдигна рамене ТозиКойто Трябва. – Но гледай да стане пиперлия, та оттатък.

Подпрях се на бюрото и се замислих от каква каша отечеството най-голяма файда ще има.

Пак да му речеш, че злодеи планират да намокрят паветата пред парламента, та да се пързалят представителите и падат смешно по задник, та така да се капичне и правителството – вече е играно, не става.

Да пробутаме нов запис как двама си пушлявят на балкона и разсъждават дали да свалят кабинета, или да го не свалят – пак не става, и това мина, без да разтревожи някого.
Порових малко из чекмеджетата – на някаква флашка имах запис със заговор на бившата кметица, която, докато скучае в панелката си, щото е под домашен арест, организира по скайп масови радикализации и изпотрошаване на фаровете на властта. Прегледах го – слаба ракия, никой няма да му се притесни.

Мама му стара, какво му става на това отечество – на моя сметка са вече три осуетени преврата, а на него не му пука!

Звъннах на някого, да дръпне шалтера на радиото – белким някой забележи, че над страната е надвиснала заплаха, че то и през бомбардировките не беше спирало. Отечеството вдигна рамене и констатира, че и радиото се е скапало като железниците – хем го има, хем го няма никакво, няма какво да му се притесняваме, и без него може да се живее, даже е малко по-спокойно.

И тогава ми светна!
Отечеството най би се притеснило, ако му задигнат евроатлантическите ценности! И съответната ориентация, разбира се, в тая поголовна джендъризация българинът най си цени ориентацията и се страхува да не му я променят насилствено.

А кой подхожда подло и коварно изотзад на ориентацията ни? Шпионите, естествено!

– Шефе – докладвах, - излових го! Засега един, но ако ти трябват още, – ще открием! Нямаш представа каква беля с ориентацията щеше да ни направи! Добре че е прокуратурата, та да оцени колко ни струва ориентацията – петстотин милиона евро казаха!
– Половин милиард? – ядоса се ТозиКойтоТрябва. – Махай ми се от главата с тия джобни!

– Добре, ще го направим един, а?
– По-добре, но още по-добре е да стане милиард и половина. Да види населението как ръката на Москва му измъква парите!
Обадих се, на когото се обаждат в такива случаи, прибраха шпионина и свикахме брифинг да отчетем победата на патриотично настроените специални части над вражеските попълзновения към ориентацията ни.

Пък аз отидох за хонорар при ТозиКойтоТрябва – ако човек сам не напомни за заслугите си, няма кой да му ги признае.

– Ти си будала – рече ми. – Какъв шпионин си ми довел, като го пуснаха под гаранция да ми виси всяка вечер в телевизора и да държи речи на "Копринка"! Кой шпионин държи речи бе, пезевенк! Ти филми не си ли гледал – нали първата му работа трябва да е да се смотае в посолството и оттам да го изнесат скрит в куфарче!

– Ама, шефе, все пак – петдесет хиляди гаранция му е гаранцията, как да я прежали… - заоправдавах се.
– Петдесет? На оня нещастник от Бургас, дето вземаше по двеста кинта от ресторантче, за да не проверява дали в кухнята му има хлебарки, му друснаха сто и петдесет хиляди! Кое според теб е по-опасно за националната сигурност – шпионите или хлебарките?

Затраях си, да не стане по-зле. Аз, както и ТозиКойтоТрябва, не се бъркаме в работата на прокуратурата – тя по-добре знае кое е по-опасно и колко струва сигурността на отечеството.

До изборите има още цял месец – не бива нито ден да остава без преврат!
Някой да предложи нови идеи?

Текстът е публикуван в брой 37/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ