Без победители и победени

Първият дебат на фаворитите за президентска номинация на демократите породи съмнения, че някой от тях е способен да се пребори с Тръмп през 2020 г.

iconomist
iconomist / 20 September 2019 18:12 >
Без победители и победени
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
ПРЕДСТАВЯНЕ: Фаворитите Джо Байдън (в средата), Елизабет Уорън и Бърни Сандърс не излъчиха запомнящи се послания
Дългоочакваният дебат на претендентите на Демократическата партия за президентска номинация за 2020 година, който се проведе на 12 септември в Тексас, не даде повече яснота за евентуалния кандидат, който може да победи Доналд Тръмп. За първи път на една сцена се събраха десетте най-рейтингови политици на демократите, като първите трима по популярност - бившият вицепрезидент Джо Байдън и двамата сенатори Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, останаха предпочитани (в този ред ) и след приключването му.

Въпреки че не показаха слабости, Камала Харис, Пийт Бутиджеж, Андрю Янг, Кори Букър, Бето О‘Рурк, Ейми Клобушар и Хулиан Кастро не можаха да скъсят дистанцията от фаворитите. Анализът на AP сочи, че дебатът е завършил с равенство между всички 10 кандидати. Никой не доминираше, повечето атаки бяха срещу Тръмп, а не помежду им, пише агенцията. На сцената в Хюстън имаше много добри политици, които дебатираха аргументирано върху солидни политики в сферите на здравеопазването, националната сигурност, оръжейния контрол и т.н. Но нещо започна да дрънчи на кухо, когато започнаха традиционните предварително подготвени изказвания, които да не излизат от установените линии, детинските анекдоти и въобще всички похвати, които да породят усещането за надеждност у всеки от участниците. "Тактиката измести страстта и визията. Всички изглеждаха, сякаш отмятаха задължителни полета. За разлика от Барак Обама през 2008 г., никой не ви накара да почувствате, че искате да вдигнете юмрук във въздуха и да го последвате заради бъдещето, което предлага", написа в коментар колумнистът в "Ню Йорк Таймс" Морийн Дауд.

В контраст, докато дебатът течеше, Тръмп организира събитие в Балтимор, на което в типичния си стил нападна демократите. Той предложи обичайната си ария от обиди, наричайки Елизабет Уорън "Покахонтас", а Джо Байдън "Сънливият Джо". "Изглежда, че тя би могла да победи сънливия Джо. Той заспа. Той няма представа какво, по дяволите, прави или казва", каза Тръмп, явно търсейки начин да подрони авторитета на фаворита Байдън. С присъщата си простота той се подигра и на Зелената сделка, която демократите поддържат. "Без повече крави. Без повече самолети. Предполагам, и без повече хора, нали така?", обяви президентът, който добре знае какви послания се харесват на избирателите му. Тръмп много ловко борави с амунициите, които съперниците му предоставят. "Демократите искат да конфискуват оръжията на спазващите закона американци", а Бето О’Рурк каза: "По дяволите, да, ще вземем вашия AR-15, вашия АК-47". Президентът каза, че демократите биха наложили "осакатяващи данъци", а Сандърс и Уорън предложиха своите безплатни политики, които биха изисквали увеличение на данъците.

Този сценарий, който се харесва на Тръмп, много американци намират за изтощителен. Те смятат, че постоянните културни войни, туитове, интриги връщат страната в миналото. Но как да се противопоставят на това?

"Никой не направи ярко и привлекателно послание за промяна", каза главният съветник на Барак Обама и ръководител на предизборната му кампания – Дейвид Акселрод, по време на дебата. "Можем ли като държава да продължим да функционираме, ако имаме още четири години размирици?"

В Хюстън имаше много висококачествени професионални политици и въпреки това никой не го спечели, което не е добър знак. Трите часа изглеждаха безкрайни, като след тях увиснаха два въпроса, пише Дауд. "Никой ли не може да играе тази игра?" и "Ще спечели ли за втори път най-удобният за побеждаване кандидат в историята на Америка?".

Текстът е публикуван в брой 37/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ