Двойно повече и с високо качество

Американските инвестиции в България са подценени като обем и създават високоплатени работни места

iconomist
iconomist / 12 October 2018 13:27 >
Двойно повече и с високо качество
Реалните американски инвестиции в България са повече от два пъти по-големи от официалните данни за тях и причината не е грешка на статистиката, а използването на популярни офшорни юрисдикции в Европа от страна на задокеанските инвеститори. Това показа изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и Американската търговска камара в България за периода от 1990 г. до сега, представено в началото на седмицата.

Изследването показва и че вложенията от САЩ създават по-високоплатени работни места, а на представянето му не бяха спестени и някои основни проблеми на икономическата среда, които пречат на България да се превърне в сериозен привлекателен център за бизнесите на бъдещето.

Според проучването на ИПИ за последните 28 години американски компании са инвестирали у нас 4,4 млрд. лв., а официалните данни на БНБ са за 1,9 млрд. лв. Причината – 38% от всички американски инвестиции у нас са с източник Холандия, чието законодателство привлича фирми от цял свят да регистрират там европейските си подразделения и след това техните вложения във всяка друга страна се осчетоводяват като холандски инвестиции. Най-голям – 42%, все пак е делът на директните инвестиции на компании от САЩ у нас, а първата петица се допълва от централи, които са разположени в Британските Вирджински острови (6.8%), Люксембург (5.8%) и Белгия (3.2%).

Според Калоян Стайков от ИПИ, един от авторите на изследването, и тези резултати може да не са пълни, защото е възможно да има американски инвестиции, които са останали неуловени.

Доколкото докладът е правен само за инвестициите на американските компании, той показва обективно разликата в обемите и тежестта на инвеститорите от САЩ в общите преки чуждестранни вложения в България, която е 5,8 на сто. Той обаче не може да даде сравнение с останалите чужди инвеститори у нас, тъй като не е изследвано дали има подобна разлика и в какъв обем и за инвестициите от други държави. А че такива има, е повече от сигурно и най-видимият пример е руската петролна компания „Лукойл“, чийто интерес в България формално също е под формата на инвестиция на холандска фирма и така се отчита и в статистиката.

От камарата на американския бизнес в България акцентираха, че инвестициите на техните компании са концентрирани в сектори с висока добавена стойност и са пример за технологичен трансфер и високи доходи за заетите над 28 000 души, или 1% от работната сила в страната. Почти половината от американските инвестиции са в преработващата промишленост, други близо 40% са в производството на електрическа енергия. В определени случаи те водят до трайно повишаване на доходите в региона, като за пример бяха посочени общините, на чиято територия са американските тецове.

Според изп. директор на АмЧам Петър Иванов обаче ниското данъчно облагане далеч не е достатъчно, за да стане България по-привлекателно място за правене на бизнес. „Холандия се избира като хъб за европейските инвестиции, защото познаваме правната ѝ рамка и знаем как ще се третират инвестициите ни. Важна е не само данъчната тежест, но и съдебната система. Бавното правосъдие не е правосъдие“, коментира Иванов и призова политиците да изготвят стратегия за позициониране на България в хоризонт за следващите 40 години. Това включва актуализиране на университетските програми и съобразяване на образователната система с потребностите на трудовия пазар в бъдещето.

Същото бе и мнението на изп. директор на ИПИ Светла Костадинова, която посочи, че в България разминаването между търсенето на бизнеса и квалификацията на завършващите средно и висше образование е най-голямо в Европа.

Текстът е публикуван в брой 41/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit