„Размяна на олигарси“, серия поредна

Съдбата на изпадналите в немилост държавно отгледани „бизнесмени“ е предначертана, а сигналите, които подават, се игнорират

Пламен Енев
Пламен Енев / 21 May 2020 13:35 >
„Размяна на олигарси“, серия поредна
Източник: БТА
Основен приоритет на прокуратурата и полицията е намалението на битовата престъпност, каза Иван Гешев, след като сравни Божков и Василев.
„Това е поредна серия, която съм гледал. Божков прави това, което направи Цветан Василев.“ Така главният прокурор Иван Гешев коментира във вторник разкритията, които Васил Божков пуска от Дубай. 

Гешев е прав за едно, но греши за друго. Действително между случаите на двамата „бизнесмени“ има много прилики. И на двамата бизнесите бяха отнети, срещу тях бяха повдигнати обвинения, но успяха да се придвижат до дестинации, от които няма автоматична екстрадиция. И двамата започнаха да подават сигнали за несправедливо отношение към тях и да уличават управляващи. 

Но сравнението е доста неуместно, ако се вземе предвид калибърът на двамата. От една страна, е сравнително непознатият Василев, който някак изненадващо се оказа „мистър Икономика“, бидейки собственик на банка, която се разрасна бързо с помощта на държавата. От друга е Божков, обявяван за най-богатия българин, който от 30 години затвърждава статута си на легенда на прехода, успявайки да съхрани и развие бизнеса си независимо от управляващите.  Правеше го при почти всички правителства за всички свои интереси – от монопола в хазарта, който дълго беше недорегулиран, през узаконяването на колекцията си от антики, до пътния си бизнес, който впоследствие продаде, без много да шуми. Въпреки че последният – и може би най-голям – разцвет на хазартната империя на бизнесмена се случи по времето на ГЕРБ, сега нито една партия не яхва „случая Божков“, може би защото се страхува, че ще излязат данни и за нейната подкрепа. 

Божков избра стратегия да дава по малко информация и да не се цели прекалено нависоко, сигурно защото още таи надежда, че ще се разбере с тези, от които зависи оцеляването му. Той пусна снимки от SMS-кореспонденция, включваща съобщения от февруари 2018 г. до този януари, за която твърди, че е с финансовия министър Владислав Горанов. След всяка размяна на съобщения Държавната комисия по хазарта (ДКХ) взема някакво решение в полза на компаниите на Божков. Само по себе си това не е доказателство за закононарушение, но отказът на прокуратурата да проверява въобще комуникацията е показателен. 

В следващата порция разкрития бизнесменът, който избяга в Дубай, се насочи към собственика на Нова тв и футболния клуб „Лудогорец“ Кирил Домусчиев. Божков публикува „паметна записка“ от среща между двамата, състояла се през юли м.г., в която реалният собственик на „Национална лотария“ се ангажира да дава под формата на реклама 20 млн. лв. годишно за срок от 10 години на Нова или към „Лудогорец“, а от Домусчиев се очаква „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите на РБ“. Домусчиев нарича хода на Божков манипулация, но не отрича автентичността на записката и казва, че винаги е бил за законността. Няколко седмици след тяхната среща ДХК отказва да поднови лиценза за дейност на букмейкъра Betfair, който е основен конкурент на бизнеса на Божков със спортни залагания на родна територия. 

Стратегията „на час по лъжичка“ включва и открити манипулации. В отговор на оправданията на Домусчиев, че преди той да стане собственик на Нова тв, рекламните договори на бизнесмена са били още по-големи, Божков пусна части от две рекламни споразумения с телевизията. Едното е от юли 2018 г., където годишната сума за реклама е 8,1 млн. лв., а другото от август 2019 г., когато собственик на телевизията вече е Домусчиев и е за 20 млн. лв. годишно, както е договорено в „паметната записка“. Само че 2018-а е годината, според публикация във в. „Капитал“, когато самият Божков е планирал да купи Нова тв. И рязко е съкратил рекламата, за да намали цената. 

Само че прокуратурата не е заинтересована да нищи каквото и да било – нито имало ли е подобни разговори с финансовия министър, нито обещанието за „пълен съпорт“ от страна на държавна институция от бизнесмен, бил той и председател на КРИБ. Така че Гешев е много прав, че днешната сага е поредната серия от филм, който всички сме гледали. И нито една не свършва с хепиенд за правовата държава. Олигарсите просто сменят местата си, някои доброволно, други не.

Текстът е публикуван в брой 15/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ