„Западен парк“ - на първа линия срещу Ковида

Репортаж от опашките, улиците, пазарите и балконите на "Западен парк" и "Красна поляна" по време на пандемията

iconomist
iconomist / 13 May 2020 19:05 >
„Западен парк“ - на първа линия срещу Ковида
Източник: Яна Протогерова
Пазарът в „Красна поляна“.
Яна Протогерова

В най-западната част на софийския квартал „Западен парк“ се издига  необикновен тухлен блок. През 60-те години на миналия век той е бил показен за социалистическото строителство по градоустройствената програма „Образцови жилища“. Днес е известен като „Кладата на Амон Дин“.

В епоса „Властелинът на пръстените“ това е високо място, от което се дава огнен сигнал за война срещу орките. В „Западен парк“ и „Красна поляна“ така наричат съседите от „Факултета“.

По времето на социализма в тази част на София са били построени жилища за партийната номеклатура, защото въздухът е бил изключително чист. Днес районът е известен като най-замърсения с фини прахови частици. Но и преди, и сега мястото е показателен събирателен образ на обществения живот в България.

И така обитателите на този китен, разнолик и преселнически район се оказаха затворени заедно за почти два месеца заради заразата от Covid-19. Това е разказ от опашките, улиците, пазарите и балконите на „Западен парк“ и „Красна поляна“ по време на пандемията.

„Аз съм медицинско лице, но съм на първа линия срещу Ковида не в болницата, а в апартамента си. Не съм сама, много сме, ама на нас никой не ни пляска“. Думите са на жена, озовала се по невнимание пред голям супермакет преди 10,30 ч, принудена да чака половин час заедно с още двайсетина души да бъде пусната в магазина. Никой не се оплаква, тъй като означава, че и видимо е под 60 години, а сред тълпата бързо настава квартално-приятелска атмосфера.

Всички наострят уши какво има да каже „медицинското лице“ и санитарната дистанция от два метра се стопява. „Нали знаете, че орките, чакай да не ме чуе някой да се обиди, са под под карантина? Да, ама не! Живея в оня блок точно срещу парка и мога да ви кажа, че никаква карантина не спазват. Но ние взехме мерки! Направихме график за дежурства - всеки от четвъртия до единадесетия етаж стои по два часа на терасата и наблюдава от къде излизат и какво правят. От шест сутринта до десет вечерта сме на пост. Като видим някой да се промъква от гората, а не през КПП-то, веднага звъним на полицаите и те ги излавят. Момчетата са долу на улицата и не могат да видят откъде се измъкват ония, то паркът е огромен. Не знам колко сме върнали и изловили, ама вижте сами - няма ги по улиците“.


Сред тълпата се чува плахо ръкопляскане, прекъснато от около 40-годишен мъж: „Браво, комшии, браво! Но и ние сме на пост и то не от вчера, цяла зима снимаме от балконите какво горят в колибите. В нашия блок събрахме пари и купихме апарат за измерване на въздуха и всеки ден изпращаме данни и снимки на общината. Не, че има ефект, ама поне да знаят, че ги следим - и западните съседи, и Фандъкова“.

Три седмици по-рано от балконите в „Красна поляна“ вечер ехтяха ентусиазирани и продължителни аплодисменти за медиците на първа линия. Както и... изстрели във въздуха от бойни пистолети в посока запад. В квартала живеят много бивши и настоящи униформени със законни оръжия.

Друга опашка пред магазин, известен с ниските си цени. Дистанция между чакащите почти няма, маски - през един, двама. Мнозинството са пенсионери, дошли за промоции. Все пак не си говорят, „за да не се наплюем, без да искаме с тези протези“.

Тишината е разцепена от весел глас, който пее „Псуем те, короно...“ - идва от млад мъж, дошъл със съпругата и три деца. Видимо е от съседите под наблюдение, но на тази опашка е посрещнат радушно. Възрастен господин понечва да го потупа по гърба, в последния момент си дръпва ръката, но пък отприщва таено възмущение: „Ето това е момче на място! Не като госпожата отзад, дето ме избягва като чумав, какво ще ти направя, бе, госпожа, аз съм на 83 години, няма да те изям. Вие, младите, сте много глупави и се оставяте да ви лъжат и плашат с тоя вирус. Това е най-обикновен грип, изкарал съм десет такива, а сега ни затварят като говеда. Всичко идва от американците, да си разиграват коня както си искат!“. Думите му се посрещат с одобрително кимане, а многолюдното семейство е пуснато в магазина с предимство, заради децата.

Интересен факт е, че в „Красна поляна“ и „Западен парк“ почти никога няма да чуете дискриминационни квалификации или обръщения към ромите. За тях са измислени много псевдоними, но не и преки обиди („орки“ са наричани и жителите на Перник заради мините). Тази странна етническа езикова толерантност има възможно обяснение.

Десетилетия наред „Красна поляна“ и „Западен парк“ са съжителствали мирно и тихо, заобиколени от ромски махали - „Факултета“, „Татарли“, „Баталова воденица“ и всички са били преселници в тази част на София.

„Ех, какви цигани имаше едно време - работливи, честни, чисти и не се обиждаха на цигани. Но демокрацията и безработицата развалиха всичко, полазиха ни всякакви престъпни елементи. Ние не сме срещу нашите цигани, а срещу преселниците от цяла България, които живеят тук незаконно. Откакто започнаха да ги наричат роми, циганите се развалиха“, гневи се пенсионираният полицай Стойчо, който е потомък на преселници от Македония и е роден в „Красна поляна“ по времето, когато е имало само къщурки със зеленчукови градини.  

Пазарът на „Красна поляна“. Известната в квартала като госпожа Голямото Добрутро, е разстроена. Прякорът идва от разказите й как цял живот е близка с властта - била съседка на Добри Джуров, после на Георги Първанов, че даже и на Албена Вулева. Но пандемията ударила госпожата по много неприятен начин - няма доставки на любимото й и животоспасяващо аероманго. Плодът се нарича така, защото се доставя със самолет, а не зрее изкуствено по корабите. Едно манго струва 12 лева, но дамата се кълне, че не пие никакви лекарства, благодарение на това южноамериканско чудо.  

Госпожа Голямото Добрутро е без маска и не се страхува да излиза, защото „живяла съм в Африка десет години, изкарала съм три маларии, мене китайският грип не може да ме хване по никакъв начин и учените го доказаха това“.     

По време на извънредното положение пазарът на „Красна поляна“ се превърна в кварталния мол. Всички магазини работят, а хората се събират на раздумка покрай кафе автоматите и откритата скара с кебапчета и пържоли. Понеже е разрешено и „никой копче не може да ти каже, ако щеш да стоиш тук цял ден“. От време навреме минава патрулка и през мегафон полицаите предупреждават гражданите да спазват дистанция. Всички са доволни.

13 май 2020 г. - краят на извънредното положение. В „Западен парк“ постовете са свалени, по улиците на „Красна поляна“ хората масово ходят с маски.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ