Прокуратурата проверява спазват ли се мерките срещу COVID-19 в старческите домове

Изискана е информация от министрите Кирил Ананиев и Деница Сачева

iconomist
iconomist / 05 May 2020 12:42 >
Прокуратурата проверява спазват ли се мерките срещу COVID-19 в старческите домове
Върховната административна прокуратура изиска информация от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за предприетите мерки и тяхното спазване в специализираните институции в страната, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

ВАП е сезирала контролните органи след извадки от преписки и информация в медиите за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в Орешец, Кула, Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин, защитени жилища за хора с умствена изостаналост в Банско и други.

Прокуратурата ще проверява дали социалните услуги в специализираните институции отговарят на определените в Закона за социално подпомагане стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство, напомня прокуратурата.

До тази развръзка се стигна след като на 23 април бе поставен под карантина дома за възрастни хора във Видинското село Гара Орешец заради четири случая на коронавирус. В дома са настанени общо 26 души, а персоналът, който ги обслужва е от 16 души. Един от настанените в дома е бил пациент в неврологичното отделение на болницата във Видин. На 27 април бяха установени 11 заразени в Дома - осем домуващи и трима от персонала. На следващия ден - 28 април обявиха, че няма нужда заразените да бъдат настанени в болница. На 29 април осемте заразени пациенти бяха изведени от дома. Това стана след като един от обитателите на дома е починал.

На 30 април един от домуващите в центъра за възрастни, заразен с коронавирус избяга за час от болницата във Враца. След Дома за възрастни хора във Видин, се оказа, че огнище на коронавирус има и в Център за деца. Преструктурираха болницата във Видин, където бяха установени много случаи на заразени медици. Болниците в Пазарджик заявиха, че могат да командироват лекари в болницата "Света Петка" във Видин, където имат остра нужда от медицински специалисти.

Междувременно четвърто огнище бе открито в област Видин - в още един от домовете за възрастни хора в град Кула. Кметът на града Цветан Ценков обяви, че през град Видин е минал целият трафик за Балканите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ