Луис Сепулведа, празният стол в първата редица

Чилийският писател падна жертва на коронавируса

iconomist
iconomist / 03 May 2020 11:59 >
Луис Сепулведа, празният стол в първата редица
Владимир Стоичков,
Лоха, Еквадор

Сантяго Гамбоа написа, че когато четеш Луис Сепулведа, ти се иска да го поканиш на вечеря у дома. С тези думи Гамбоа се сбогува с чилийския си колега, световно познат с „Патагония експрес“, „Историята на една чайка и котаракът, който я научи да лети“, „Дневникът на един сантиментален убиец“ и разбира се – „Старецът, който четеше любовни романи“, чиито продажби надхвърлят 18 милиона екземпляра.

Авантюрист и пътешественик по ДНК, Луис Сепулведа пренася преживяното в своите книги чрез един директен стил, наситен с анекдоти и чувство за хумор. През 70-годишния си живот кръстосва света от амазонската джунгла до пустинята Сахара, от университетските аули във Франция и Германия до неговата Патагония, където „хората лъжат, за да са щастливи, но никога не бъркат лъжата с измамата“. Работи какво ли не, за да се изхранва – шофьор на камион по трасето Хамбург – Истанбул, военен кореспондент в Ангола, Мозамбик и Кабо Верде, администратор в президентството, сценарист, кинорежисьор, преподавател... Писателството не го броим, то не е работа в случая, а идентичност. 

„Аз не си представям живота без шума на морето. Роден съм в Чили (Овайе, 1949 г.), където имаме 5000 километра морски бряг“, споделя в документалния филм „Писателят на края на света“ на Силви Делюел.

Учи театрално изкуство в Чили и формира част от администрацията на Салвадор Алиенде. След военния преврат на Пиночет на 11 септември 1973-та е затворен за две години и половина в затвора за политически затворници в град Темуко. Освобождават го благодарение на „Амнести Интернешънъл“, но създава театрална трупа, чиито постановки дразнят режима. И отново е осъден, този път на 28 години. И отново германската секция на „Амнести“ го изкарва на свобода. Прогонен е от Чили с печат на невъзвращенец.

Така започва неговото безкрайно пътуване за никъде: Аржентина, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Еквадор... сякаш изпълнявайки заръката на дядо си, анархист от гражданската война в Испания, изселен в Чили. Същият дядо, когото нарича „тате“ и описва в „Патагония експрес“:

- Обещай ми, че ще тръгнеш.

- Обещавам, но закъде ще пътувам, тате?

- Може би за никъде, но повярвай, струва си.

- А второто обещание?

- Че един ден ще идеш в Мартос.

-  Мартос ли? Къде е това?

- Тук – рече (дядото) и се потупа с длан по гърдите.

Социалист и еколог по убеждения, неспокоен към несправедливостта, през 1979-а Сепулведа се включва в интернационалната бригада „Симон Боливар“, за да подпомогне сандинистите в Никарагуа. „Когато трябваше, хванах оръжието“, казва. След победата отива в Хамбург, там учи комуникации. Сетне е военен кореспондент в Африка и активист на „Грийнпийс“; участва и в акцията по блокирането на японските китоловни кораби през 1984 г.

Останалото е писане, награди, сценарии, режисура, преподаване, признания на университети във Франция и Италия, приятелства по целия свят и една голяма любов, за която се жени два пъти в духа на героите от своите романи.

Нейното име е Кармен Янес, сключват брак съвсем млади. Тя е активистка и революционерка като него. Кръщават сина си Карлос Ленин. После Кармен също е задържана, измъчвана и прогонена от Чили. Тя се установява в Швеция, докато той обикаля по света, за да избере накрая Хихон за дом. След  десетилетия на раздяла се срещат в Испания по време на фиеста и той повторно я моли за брак. Всъщност иска ръката ѝ от сина им Карлос Ленин. И оттогава са неразделни до последния ден на Сепулведа, 16 април. Кармен лежа до него в болницата, също покосена от Covid-19, но тя успя да се пребори. Сепулведа не. Той е първият – и дано последният – писател от първата редица на литературата, станал жертва на коронавируса.  

Текстът е публикуван в брой 14/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ