"Ройтерс": България ще тегли заем от над 2 млрд. евро

Емисията ще е в началото на май, не е ясен срока на обслужването й

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 22 April 2020 21:13 >
"Ройтерс": България ще тегли заем от над 2 млрд. евро
България е поискала от четири международни банки да водят нова емисия глобални облигации на стойност повече от два милиарда евро (2.17 милиарда долара, 3.91 милиарда лева), съобщава „Ройтерс“, като се позовава на свои източници.

Според източниците на агенцията все още не е уточнено какъв срок на обслужване ще имат новите облигации. В момента дилърите проучват кои са най-изгодните условия, а самата емисия се очаква в началото на май.

„България, най-бедната, но и една от най-слабо задлъжнялите държави в Европейския съюз опитва да финансира бюджетния си дефицит, който се прогнозира да стигне 3% от брутния вътрешен продукт и да задели ликвидни буфери за да противодейства на икономическите последствия от коронавируса“, съобщават още от агенцията.

Припомня се също, че с актуализацията на бюджета от миналия месец България е завишила тавана си за теглене на нов дълг до 10 милиарда лева.

Четирите банки дилъри не са нови. Citi, JP Morgan Chase &Co, BNP Paribas and Unicredit бяха дилъри и на предишните емисии между 2015 и 2017 година, с които се теглеха средства в рамките на така наречения 16 милиарден заем, за който финансовият министър във втория мандат на ГЕРБ Владислав Горанов получи разрешение. От този лимит бяха изтеглени близо 10 млрд. лв, и оставащите 6 милиарда лимит се увеличиха с актуализацията на тазгодишния бюджет до общо 10 милиарда. Разликата е,че сега този лимит може да бъде изпълнен само в рамките на една година.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ