Как стартъпите във финтех сектора променят отношението ни към парите

Дубай е сред центровете, които капитализират от тази трансформация

iconomist
iconomist / 28 March 2020 12:00 >
Как стартъпите във финтех сектора променят отношението ни към парите
Потребителите вече не харесват традиционните начини на банкиране, а кой може да ги обвини – пита Мирна Слайман от Fintech Galaxy
Глобалната финансова конюнктура се намира насред безпрецедентна промяна. Финансовите технологии, или финтех, са водещата сила зад тази трансформация, която променя отношението ни към парите, пише „Евронюз“.

Финтех е предизвикателство към традиционните методи чрез своите иновации и досега преобърна финансовите услуги наопаки. Всеки ден все повече хора я използват и тя става все по-трудна да се заобикаля. От краудфандинг платформи като Kickstarter до криптовалутни борси, като Coinbase, финтех не може да бъде избегната. Дори използването на онлайн банкирането чрез вашия смартфон е част от така наречената нова революция.

Едно от местата, които капитализират от тази трансформация, е Дубай в Обединените арабски емирства. От 2018 г. насам емирствата станаха център на почти половината от стартъпите във финтех сектора в Близкия изток и Северна Африка и събраха 47% от финтех инвестициите в региона от 2019 г. насам. Международният финансов център в Дубай (DIFC) дори лансира фонд от 90 млн. евро, предназначени за инвестиции във финансови технологии. Освен това градът е домакин на важни международни събития, едно от които – наречено STEP Conference – е привлекателен център за финтех компании и е описвано като „водещ технологичен фестивал за нововъзникващите пазари“.

Един от стартъпите, който остави отпечатъка си в тазгодишната конференция и който по едно съвпадение се роди от фонда DIFC, е важен пример за начина, по който финтех отправя предизвикателство към банковите клонове и финансовите институции.

Нарича се Sarwa. Това е съветник-робот, който предоставя предопределени от алгоритми услуги за планиране, което означава на практика минимално необходим човешки контрол. Повече не е необходимо хората да ходят до банките, за да получат достъп до парите си, или за да ги насочват, което е тревожно за по-старите и установени финансови институции. Повечето от тях се затрудняват с изискването да вървят в крак с иновациите в сектора, защото физическите лица и фирмите вече имат много по-лесен достъп до кредити или капитал. 

Край на традиционното банкиране?

Потребителите вече не харесват традиционните начини на банкиране, а кой може да ги обвини? Всяка банка вече усеща жегата на технологиите и на дисрупцията в сектора, смята Мирна Слайман, основател и главен изпълнителен директор на дигиталната платформа за краудсорсинг Fintech Galaxy.

След години на постепенно спадащо доверие във финансовите институции финтех се появи в подходящото време. Хората могат да заемат пари от място, което проявява по-голяма отговорност и не се стреми просто да направи бързи пари от тях, а вместо това се опитва да улесни живота им, като улеснява тези финансови процеси.

Градове като Дубай застават начело на дигиталната атака, като се доказват като хъб във финансовите технологии и в резултат на това преобразуват отношението ни към парите.

Как си платихте днешното кафе, пита сайтът Intheblack. „Ползвахте ли кредитната си карта, или размахахте телефона си, кликнахте на часовника си или – което е най-малко вероятно, бръкнахте в джоба си и извадихте шепа монети?“. финтех се фокусира най-вече върху удобството, за да увеличи скоростта, при която бизнесите получават изцяло разплащането си.


Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ