"Петя на моята Петя" открива "София филм фест"

Канадецът Атом Егоян и Анри Кулев ще получат почетната Награда на София за цялостен принос към филмовото изкуство 

iconomist
iconomist / 08 March 2020 16:23 >
"Петя на моята Петя" открива "София филм фест"
Новият български филм „Петя на моята Петя“ на Александър Косев ще открие фестивала в  Зала 1 на НДК
Вярвате или не, но един фестивал, създаден и провеждан в България, е в класацията на авторитетното сп. Variety за 50-те най-значими киносъбития в света. Това е Международният „София филм фест“ (СФФ), който извървя пътя от малка форма за меломани и киномани до престижен форум с официален конкурс и гостуващи звезди от цял свят. Той ще се проведе за 24-ти път от 12 до 22 март с близо 200 заглавия в състезателните и паралелните програми.

Новият български филм „Петя на моята Петя“ на Александър Косев е избран за официалното откриване в Зала 1 на НДК. Вдъхновен от историята на рано отишлата си от този свят поетеса Петя Дубарова, той носи заглавието на неин разказ. „Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя Нели Димитрова, съавтор на сценария заедно с Валентина Ангелова.

Сред т.нар. задължителни заглавия са „Паразит“ на Понг Джун Хо (четири „Оскар”-а, „Златна палма“ и „Златен глобус”), „За безкрайността“ на Рой Андершон („Сребърен лъв“ от Венеция 2019), „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (приз за най-добър актьор от Венеция 2019), „Синоними“ на Надав Лапид („Златна мечка“ от Берлинале 2019), „Баща“ на Сърдан Голубович (Наградата на публиката от Берлинале 2020), „Тяло Христово“ на Ян Комаса (номинация за „Оскар”), „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш, „Фарът“ на Робърт Егърс, нашумелите документални ленти „Медена земя“ на Любомир Стефанов и Тамара Котевска (две номинации за „Оскар“ и 32 международни отличия) и „Пещерата“ на Ферас Фаяд (номинация за „Оскар“ и Наградата на публиката в Торонто) и др.

Австрийското и новото българско кино са във фокуса на тазгодишното издание на фестивала. Публиката ще види 22 нови наши ленти, осем от които са премиерни за София. За пръв път тук ще бъдат показани не само най-награждаваните на международни кинофоруми през 2019-а – „Бащата“ на Кристина Грозева и Николай Вълчанов („Кристален глобус“ от Карлови Вари) и „Сестрата“ на Светла Цоцоркова (специален диплом за „Нови режисьори“ от Сан Себастиан и приз на младежката критика във Варшава), но и „Не влизай в пререкание с персонала“ на Иван Черкелов, пълнометражният режисьорски дебют на актьора Иван Юруков „До последния каприз“ и др.

13 март е обявен за ден на Анри Кулев, който предишната вечер ще получи Наградата на София за цялостен принос. По повод 70-годишнината му в Дома на киното ще се прожектират откъси от негови филми и ще бъдат изложени оригинални скици от работната книга на новата му историческа игрална лента „Имало една война“ по сценарий на Влади Киров. Зрителите ще разговарят с Кулев в рубриката „Интервю с автограф“.

С Наградата на София ще бъде удостоен и световноизвестният канадски режисьор Атом Егоян, а носителката на „Златен глобус“ и номинирана три пъти за „Оскар“ Агнешка Холанд ще получи Специалния приз FIPRESCI 94 Platinum. Двамата ще покажат и новите си филми – „Почетен гост“ и „Шарлатан“. Ще видим също дигитално възстановения трети епизод от минисериала „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров, който ще представи и книгата „Биография на моите филми“. А наградите на 24-тия СФФ ще бъдат обявени на 20 март, след което е премиерата на „Босият император“ с участието на Джералдин Чаплин.

Текстът е публикуван в брой 8/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ