Кой подпали Австралия?

Управленско безхаберие, криворазбран екоактивизъм и глобалното затопляне в една или друга степен допринасят за трагедията

iconomist
iconomist / 18 January 2020 12:14 >
Кой подпали Австралия?
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Мелбърн, 14 януари: Жена минава покрай графит с коала-пожарникар, докато замърсеността на въздуха в града превишава допустимите стойности заради дима от пожарите
Красимир Чешмеджиев

С изпепелени територии колкото цяла Белгия, новините за бушуващите от няколко месеца пожари в Австралия не слизат от информационните емисии по света. В човешки жертви бедствието отнема 22 живота, а за югозападната част на Сидни един ден дишане по време на пожарите се равнява на 34 изпушени цигари.

 

Снимките на изгорени животни бързо обиколиха на социалната мрежа. Прогнозите са за над милиард погубени животни. Холивуд също не остана безразличен към трагедията. Актрисата Дженифър Анистън, позната на малки и големи от сериала „Приятели“, през сълзи предаде мнението на Ръсел Кроу за причинителя: „Недейте да бъркате – трагедията, случваща се в Австралия, е от климатично естество“, съобщава актрисата на церемонията за „Златен глобус“. Тя приема наградата вместо своя колега. Израснал в Австралия, звездата от „Гладиаторът“ е като пожарникар на терен, „защитавайки семейството си от разрушителните пожари“. 

 

Играчка–плачка

Думите на актьорите лесно биха се приели за чиста монета, ако „климатични промени“ са името на 98 души от Куинсланд. Става въпрос за провинция в Австралия, където униформените са арестували този брой граждани, 67 от които непълнолетни. Подобна е ситуацията и в другите щати.

„Полицията в Ню Саут Уелс казва, че от началото на ноември 24 души са обвинени“, съобщава Newsweek, цитирайки данни от австралийската полиция. Причината за тези арести са подозрения в палеж. Като само в Куинсланд се предполага, че задържаните са отговорни за 103 огнища.

Тази информация доста доближава бедствието в Австралия до други подобни катастрофи по света, където стихиите са започнали от човешка непредпазливост. Още повече, на Южния континент и предишни години в играта си с огъня гражданите са предизвикали сходни пожари. Факт, който се изтъква дори от медиите, посочващи климатичните промени като основна причина за днешния огнен ад. 

 

Безхаберие

„Гардиън“ е от изданията, хвърлящи вината върху човешкото безхаберие към климата, отричайки силната роля на гражданската непредпазливост и умишлените палежи. Въпреки това в един материал по темата британският вестник застава на страната на австралийците, имащи конкретни обвинения към човешкия фактор.

Става въпрос за броя на наетите за борба с огньовете. През 2011 г. – 261 души, а миналата година само 191. Правителството се оправдава с това, че броят на други служители „на терен“ е увеличен. Но тези второешелонни  огнеборци са по-ниско платени и недостатъчно квалифицирани.

Трудно за доказване е друго твърдение, което свързва екокатастрофата с екоактивистите. Хит в интернет са обвинения, че загрижените за климата и природата лобирали против превантивните изгаряния. Това са мерки, които специалистите използват, за да намалят леснозапалимата растителност още  преди да настъпи сухият период. Сложната бюрокрация пък пречела на самоинициативата собствениците да извършват такива контролирани пожари около имотите си. Представители на правителството също използват този обвинителен наратив.

„Има твърде много възражения, нека ги наречем „зелени”, които възпрепятстват капацитета на хората да се борят с огъня”, казва пред Sunrise Барнъби Джойс – два пъти вицепремиер на Австралия, а сега зает в службата, ангажирана с възстановяване на щетите от сухите периоди.

Най-често срещаният контрааргумент в авторитетните медии е, че „Зелените“ дори не са част от управляващата коалиция и не могат да вземат решения. Пред ABC Джон Туейтс, бившият министър по околната среда в Австралия, припомня, че през 2005-а такива превантивни изгаряния са се разраснали в неконтролируеми стихии заради сухото време. Противно на обвиненията, на сайта на австралийските „Зелени” е написано, че те подкрепят контролираните изгаряния, стига да са извършени чрез най-добрата експертиза.

 

Глобалното затопляне

В изданията на Запад се цитират изказвания на предишни и настоящи началници в отделите за борба с пожарите. Според тях глобалното затопляне прави средата по-суха и стеснява периодите, в които може да се извършват превантивните мерки. И може би са прави. За предпоследните две години властите не са могли да премахнат всички потенциално опасни площи, заложени в плановете. Ако за 2019 г. са изгорени 135 000 хектара, за 2018 и 2017 г. са „изчистени“ едва 96 000 и 88 000. А тези факти силно наклоняват везните към правителството и климатичните промени като виновници за катастрофата.

За „зелените“ по цял свят вината за бедствието се крие в глобалния неуспех в борбата с глобалното затопляне. Данни от бюрото по метеорология в Австралия сочат, че континентът се е затоплил с 1 градус за малко повече от век, а 2019-а е най-топлата година. С 40,9 градуса средни максимални температури 18 декември е най-горещият ден, отчитан в Австралия. Ако доскоро скептиците посочваха датата като просто един ден с температурен рекорд, данните за януари показват, че началото на 2020-а е най-топлият старт за годината, откакто има измервания. На 4-тия ден от новото десетилетие живакът в Сидни удря 48,9 градуса.

Съществуват и други теории. „В определени условия въглеродният двуокис действа като фертилизатор за растителността”, съобщава „Гардиън“. Според медията по-буйната флора е станала гориво за пламъците, правейки стихията по-голяма. Според публикацията липсата на дъжд не може да се свърже директно с глобалното затопляне. Въпреки това по-горещото време значи повече изпарения и съответно по-сухи маси. Така за поглъщащите пожари косвено били виновни същите процеси, които произвеждат газовете,  изяждащи леда на Северния и Южния полюс.

Не е ясно коя причина има най-голяма тежест за избухването на австралийските пожари. Ако преди също е имало големи огнища – климатичните промени са донесли на Австралия по-сухо време и в резултат стихията е и по-голяма. Ако и преди е имало умишлени палежи, то днес с тях се борят по-малко и по-неподготвени кадри. Тезата за лошия резултат от добрите намерения на „Зелените” също има взаимноизключващи се аргументи – докато климатичните промени сигурно имат своя негативен отпечатък, трагедията не бива да е повод за нови екорегулации.

Любов и отмъщение

В свой преглед на огромен брой от изследвания за пожарите в Австралия в последните десетилетия изследователят Матю Уилс открива, че желанието за мъст е основна движеща сила за подпалвачите. Вендетата бива насочена към бивши работодатели и половинки. Мъж споделя пред ABC , че запалил пожар, след като разбрал за изневярата на приятелката си. Предпочел огъня, защото не бил от хората, които си изкарват яда с физическа саморазправа.

Едно обаче е сигурно – каквито и да са  били условията преди пожарите, правителството е трябвало навреме да се съобрази с тях, за да може ефективно да пребори могъщата стихия. Бедствието обаче може и да обединява. Дарителската кампания във Facebook постави истински рекорд, а християни и мюсюлмани отправят заедно молитви за дъжд. И

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ