Спешно унищожават 24 000 прасета в Шуменско

Загубите за свинекомплекса ще са 10 млн. лв.

iconomist
iconomist / 04 January 2020 14:32 >
Спешно унищожават 24 000 прасета в Шуменско
24 000 прасета, които се отглеждат във фермата край с. Никола Козлево ще бъдат умъртвени. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, която днес се събра спешно заради потвърдения вчера случай на Африканска чума по свинете на територията на комплекса, предаде "Агрозона".

„Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин от ветеринар“, обясни директорът на Областаната дирекция на Агенцията по безопасност на храните Катя Райкинска.

„Уверявам всички, че мястото на загробване на труповете е съгласувано с всички необходими институции“, заяви зам.-областният управител Петко Шаренков, който днес водеше епизоотичната комисия. В свинекомплекса до Никола Козлево щеб ъде ограничено влизането и излизането на хора с изключение на длъжностни лица и полиция.

Загубите за собственика на свинекомплекса „Тетрахиб“ АД ще са над 10 млн. лв., стана ясно по време на Епизоотичната комисия. Прокуристът на дружеството Цветан Илиев увери, че 70-те работници, които са заети във фермата, ще останат на работа. Все още се изяснява по какъв начин болестта АЧС е проникнала в свинекомплекса в село Никола Козлево при положение, че в него мерките са биосигурност са на високо ниво.

Според Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков вероятен приносител на вируса са гризачи, които са проникнали в комплекса.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ