БАН: Все още сме най-бедната държава в ЕС

Отчита се и значително обедняване на българските пенсионери откакто страната ни е член на Съюза

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

България продължава да бъде най-бедната държава в ЕС, показва изследване на Института за изследване на обществата и знанието в БАН. Отчита се и значителното обедняване на българските пенсионери откакто страната ни е член на ЕС.

С най-ниски доходи у нас са социалните служители и работниците. Средната класа е слабо представена и намаляваща при по-възрастните хора и в селските райони, където близо 50% от населението живее в бедност, посочва професор Румяна Стоилова. Сред причините за поддържането на ниския среден доход на домакинствата у нас са по-късното присъединяване на страната към ЕС, липсата на чуждестранни инвестиции, както и ниският БВП.

"Тези условия увеличават трудовата миграция", допълни Стоилова.

"През емиграцията се губи голяма част от трудовия потенциал на страната и затова усилията трябва да бъдат към онези хора, които биха могли да се върнат, осигурявайки им заплащане близко до това, което те получават, работейки в чужбина, за да може да се зададе повече заетост и да се произвежда по голям брутен вътрешен продукт в страната".

За да се ускори обратната миграция на по-добре образованите млади хора, трябва да се създадат нови работни места, както и да се стимулира малкият и среден бизнес.

Споделяне

Оставете коментар

..................................