Професори поемат ключови ведомства в служебното правителство на Радев Избрана

В земеделието влиза проф. Христо Бозуков, в здравеопазването - Илко Семерджиев, а в образованието проф. Христо Белоев.

новини България Румен Радев
Румен Радев / БТА
Споделяне

Dragomir Nikolov1.JPG

Драгомир Николов

журналист

Новоизбраният президент Румен Радев ще заложи на академичната общност при съставянето на служебното правителство, което ще замени втория кабинет на Бойко Борисов. В стола на министъра на земеделието и храните ще седне проф. Христо Бозуков. Министерство на образованието ще бъде оглавено от проф. Христо Белоев, а министър на здравеопазването ще бъде Илко Семерджиев, научи “Икономист”.

Бъдещият министър на земеделието проф. Христо Бозуков започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 г. Извървял е пътя от стажант-агроном до директор на научното звено, по време на кабинета “Орешарски” оглавява Селскостопанската академия. Бъдещият министър на образованието проф. Христо Белоев е ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от 27 ноември 2007 г. Той е роден на 15 август 1958 г. в Павликени. Средното си образование завършва през 1977 г. в Техникума по механизация на селското стопанство в града. През 1984 г. завършва висшето си образование във ВТУ „Ангел Кънчев“ – Русе, специалност „Селскостопанска техника“. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Илко Семерджиев, който ще оглави министерство на здравеопазването, е бивш здравен министър от кабинета на Иван Костов и председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Д-р Семерджиев е първият директор и създател на Националната здравноосигурителна каса в България. Той е възстановил Българския лекарски съюз през 1989 г. и е бил негов зам.-председател в продължение на два мандата.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................