Спасение от свръхтуризма

Интересът може да се пренасочва към по-слабо познати места и региони, а в най-посещаваните да се въведат рестрикции

iconomist
iconomist / 16 September 2019 12:03 >
Спасение от свръхтуризма

Колкото повече туристи, толкова по-добре, вече не е автоматичната максима за туристическите страни и градове, за които този отрасъл е жизненоважен източник на доходи и заетост. По данни на Световния съвет по туризъм (WTTC) отрасълът допринася за 10,4% от световния БВП, такъв е и делът на заетите в него.

Прекалено многото туристи обаче разрушават културните и природните забележителности и пречат на нормалния ритъм на живот на местните общности. А и сами си пречат едни на други да се насладят на видяното и преживяното. Затова местните и централните власти, както и туристическият бизнес, вече предприемат мерки срещу свръхтуризма – от въвеждането на най-различни ограничения до пренасочване на туристическия поток към по-слабо познати дестинации.

Филмов свръхинтерес
Филмовата индустрия е мощно оръжие за създаване на моди и свръхинтерес към определени туристически локации. Многосезонният хитов сериал "Игра на тронове" например, сниман в Исландия, Северна Ирландия и Хърватия, отприщва тълпи от фенове към местата, превърнали се в мизансцен на сагата. Сцените от Кралския чертог са снимани в Дубровник и това прави и без това популярния средновековен град още по-желана туристическа дестинация. "Преди 15 години се молех туристите да дойдат в Дубровник, а сега градът се е превърнал в Дисниленд", оплаква се екскурзовод пред британския в. "Телеграф".

Минисериалът на НВО "Чернобил" увеличи не само броя на екскурзиите в района на трагичния украински град Припят, но и на литовския Вилнюс. В Литва се намира Игналинската атомна електростанция, която е изведена от експлоатация, но е абсолютен близнак на Чернобилската и точно там е сниман филмът "Чернобил". През първата половина на тази година литовската столица бележи туристически ръст 12,5% спрямо същия период на миналата година. Централата е отворена за туристи и броят им непрекъснато расте. Те посещават и музея на КГБ в центъра на града, където са провеждани разпитите във филма.

Филмов ефект: Сериалът "Игра на тронове" отприщи невиждани тълпи към Дубровник

Разбира се, самият бароков исторически център на Вилнюс сам по себе си е приятно място за туризъм и отдих. "За момента сме щастливи с този туристически ръст, но си даваме сметка какви проблеми може да предизвика, ако не е устойчив, така че се опитваме да насочим проектите си в устойчива посока", казва мениджърът на проекта "Давай, Вилнюс" Аугуста Стейв пред нюйоркската медийна компания за туризъм Skift. Тези проекти участват в инициативата на ЮНЕСКО за пътуване сред световното културно наследство, която насърчава туристите да отидат отвъд основните турустически места, да останат по-дълго в региона и да получат повече от преживяванията, които той може да предложи. За Европа ЮНЕСКО е избрал 34 локации на световното културно наследство. "Давай, Вилнюс" използва местни доброволци за гидове, които предоставят на чужденците и литовската гледна точка и начин на мислене, и се опитва да насочи човешкия поток извън летния суперсезон.

Навътре в страната
Сходна е и политиката на Националния туристически борд на Грузия, който обяснява пред Skift, че се стреми да разпростре туристическия поток из цялата страна. През последното десетилетие кавказката държава разви процъфтяващ туристически бранш, който сега ще получи нов тласък, след като нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че ще открие линии до Грузия.

Впрочем цялото постсъветстко пространство, включително Балканите, разполагат с подценявани досега туристически дестинации, които благодарение на лоу кост компаниите преживяват истински бум. И тъкмо сега е моментът тези страни да се поучат от западния опит, преди неусетно сами да са станали жертва на свръхтуризма. Барт ван Пол е съставил 77 онлайн пътеводителя тъкмо с тази философия – вместо всички да се скупчват в Барселона и Венеция, нека обърнат поглед и към по-малко очевидни туристически дестинации. Сред последните му градове в колекцията са черногорският Подгорица и грузинският Тбилиси.

България, освен като курортна дестинация, също се радва на засилен туристически интерес напоследък, включително благодарение на изгодните цени за пребиваване и на достъпните нискотарифни компании. У нас решението както за повече туризъм, така и срещу евентуалния свръхтуризъм е разширяване на туристическите дестинации в цялата страна, но и сътрудничество със съседни държави за съвместни туристически маршрути.

Нарушения и забрани
Венеция обаче е може би сред най-много страдащите от свръхтуризма градове и властите вече налагат ограничения и строги санкции за онези, които с поведението си застрашават културното наследство или просто пречат на останалите да му се наслаждават. Градът се посещава от 30 млн. души годишно, съобщава Би Би Си и привежда драстичния случай на двойка, която си направила кафе с лагерната си печка на историческия мост Риалто от XVI век. Слабо успокоение е, че това вероятно е най-скъпото кафе, което двамата са пили и изобщо някога ще пият, защото са били глобени с 1000 евро. Глоби се налагат още за хранене на гълъби, скачане в каналите, ходене по бански из града, завързване на катинари на най-различни места за вечна любов.

Последици: Перуанската цитадела на инките Мачу Пикчу, на височина над 2400 м, е пренаселена от туристи, което принуди властите да вземат предпазни мерки

Флоренция пък забрани в ренесансовия център на града в туристическия сезон и във времето за обяд и вечеря да се яде по тротоарите и улиците. Глобата е до 500 евро.

Едномилионният Амстердам очаква 20 милиона туристи тази година. В този "палав Дисниленд", както го описва "Лос Анджелис Таймс", туристите често уринирът и повръщат по оградите и дворовете на живеещите там.

Много градове въвеждат забрани за ходене по бански и голи по улиците, дори това вече се случва на Балканите. Черногорският Будва, където, както и в цялата страна, доминират руските туристи, въведе глоба 500 евро за ходене на публични места (извън плажовете) в неприличен вид – без риза или тениска.

Хаваите миналата година бяха посетени от рекордните 10 млн. души, което създава страхотни задръствания. Според пенсионирания професор по икономика от Хавайския университет Джеймс Мак, цитиран от "Лос Анджелис Таймс", това влошава качеството на туристическото преживяване на самите туристи.

Цитаделата на Мачу Пикчу може да бъде видяна само сутрин и следобед, без право на влизане отново и задължително с гид. Лошото поведение се наказва от властите – един турист си направил гол селфи и получил доживотна забрана да дойде отново.

Заливът Мая, прочул се с филма от 2000 г. "Плажът" с Леонардо Дикаприо, остава затворен поне до юни 2021 г. заради вредите, нанесени от туристите на морската екосистема, съобщи Си Ен Ен.

Австралийският сайт News.com.au съобщава, че след 26 октомври ще бъде забранено изкачването по втория по големина скален монолит на земята Улуру в Централна Австралия, смятан за едно от чудесата на света. Туристите, вървели по едни и същи стъпки, са проправили пътека и са разрушили част от повърхността на скалата.

Текстът е публикуван в брой 36/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ