Страх от мирния атом

iconomist
iconomist / 14 September 2019 13:49 >
Страх от мирния атом
Персоналът на АЕЦ „Козлодуй“ изпя ядрения  хит „Усмивка за теб“. Във видеоклипа ухилени до ушите  енергетици – шефове и техни подчинени от Първа атомна, пеят с пълно гърло около командни табла и в заседателни зали, млади енергетички им припяват, а момиченца – балерини  в бели пачки и цвички, подскачат, символизирайки невинност, безопасност и спокойствие...

Не песен, не просто  химн, а апотеоз на „мирния“ атом! Докато го слушах, се сетих за подобно изпълнение – така вдъхновено Веско Маринов пееше в НДК  полицейския химн „Нашата полиция ни пази“ – по текст на поета Евтим Евтимов, докато на улицата престъпността безчинстваше, а пък униформените не се мяркаха никакви, за да ни опазят.

И вместо да ме успокои и изпълни с доверие и оптимизъм, тази ядрена козлодуйска ода повече ме разтревожи. И ме върна години назад. 

„Атомът за мирни цели!“ – пишеше преди половин век  на фасадата на Атомния център, една масивна сграда на тогавашния  бул. „Ленин“, сега „Цариградско шосе“. По онова време, времето на развития социализъм,  съветският атом бе най-добричкият в света, а пък американският бе нападателен, разрушителен и застрашителен за мира и за човечеството. В училище, в университета и в казармата ни учеха как да се спасяваме от американските ядрени бомби, а никой не ни каза как да се спасим от „мирния“ чернобилски взрив... Всъщност тогавашните управници и за взрива криха дълго, докато не научихме от западните радиостанции. Но това го знаете от американския  сериал „Чернобил“ – да не го преразказвам.    

Сега руските управници толкова се засегнаха от световния успех на сериала, че решиха да снимат своя версия.  Според нея аварията в Чернобилската АЕЦ не е била от грешки и безхаберие, а резултат от диверсия – агент на ЦРУ я е предизвикал.

Така руското „Телевидение“ ще надцака американската ТиВи. Засегнатият „Россатом“ отвръща на удара!

Между другото, същият този „Россатом“ проектира и строи не само ядрени електроцентрали, ами и оръжия за масово унищожение. А пък руските военни са си още съветските. Те, по стар съветски обичай,  наскоро скриха подробностите за ядрения взрив около град Архангелск, където загинаха петима руски учени... Признаха си, че са изпитвали ново нападателно оръжие, чак след като в Норвегия забелязаха повишение на радиационния фон.

От „Россатом“ сега  дошла идеята за козлодуйския музикален хит – още ядрени централи  от Голямото семейство на „мирния атом“, записали „парчета“ в разни стилове – от рокендрол през естрада до частушки...  Излезе, че по отколешна традиция нашите енергетици припяват на руския Голям брат...

Ще кажете: че кое му е толкова лошо – нали „който пее, зло не мисли“...

Но докато тук пеем песни в прослава на атома, а правителството търси стратегически инвеститор за нова АЕЦ, други европейски  страни се отказват от ядрената енергетика... След взрива в Чернобил и в японската Фукушима светът все по-малко вярва на „мирния“ атом. 

А пък аз самият все повече се плаша от химни, годишнини и  рождени дни.... Защото те вървят с наздравици. А при общото безхаберие в държавата не е изключено на някой рожден ден в командната зала на нашия АЕЦ да се появи дамаджана с ракия...
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ