Въвеждането на американските мита за Китай се отлага за 15 октомври

Решението беше взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври тази година Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей

iconomist
iconomist / 12 September 2019 13:27 >
Въвеждането на американските мита за Китай се отлага за 15 октомври
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Съединените щати ще отложат планираното повишаване на митата върху внасяни от Китай стоки на стойност 250 милиарда долара за 15 октомври. Това съобщи в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. Първоначално се планираше митата върху тези стоки да бъдат повишени от 25 на 30 на сто на 1 октомври. Решението беше взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври тази година Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей, обясни Тръмп.

"По молба на вицепремиера на Китай Лю Хь и поради факта, че Китайската народна република ще празнува 70-тата си годишнина на 1-ви октомври, ние се съгласихме, като жест на добра воля, да преместим увеличените на митата за стоки на стойност 250 млрд. долара (от 25% на 30%) от 1-ви на 15-и октомври", написа Тръмп в Туитър.

През август Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще повишат митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%, считано от 1 октомври, в отговор на въведените от Пекин ответни тарифи.

Решение за отлагане на новите мита е факт, след като в сряда управляващите в Пекин предоставиха списък от 16 вида американски стоки, които ще бъдат освободени от планираните нови китайски мита в размер на 25% за стоки, произвеждани в САЩ.

На новините от последните дни за отлагане или изключване на някои стоки от новите двустранни митнически тарифи се възприемат като "жеста на добра воля" и от двете страни преди предстоящото в началото на октомври във Вашингтон подновяване на ключовите търговски преговори на високи ниво между САЩ и Китай.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ