ИПИ: 20 на сто от данъците върху доходите трябва да остават в общините

За 2019-а сумата би била 800 млн. лева

iconomist
iconomist / 10 September 2019 16:40 >
ИПИ: 20 на сто от данъците върху доходите трябва да остават в общините
Източник: ИПИ
От Института на пазарна икономика (ИПИ) настояват за преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети. Това може да бъде ресурс в рамките на 800 млн. лв. за 2019 г.

За това настоя старши изследователят от ИПИ Петър Ганев на дискусия на тема "Отвъд изборите: Следващите четири години за общините? Състояние на общинските финанси и възможностите на общините да променят публичната среда".

Ганев посочи, че новите данъчни правомощия и увеличените местни данъци през годините не променят структурата на общинските бюджети. Липсата на адекватен собствен ресурс обаче подкопава регионалното развитие и качеството на живот по места, пише news.bg.

От Института предлагат промяна с 1/5 подоходно облагане, защото вярват, че когато общините имат повече капацитет и свобода да решават местни проблеми, могат по-добре да съдействат и помагат за икономическото развитие на територията на общината си и на това, което се случва в България. ИПИ настояват за обвързване на общинския бюджет с реалната икономика.

Трябва да бъде провокирано развитието на регионите в страната, които трудно биха го направили сами чрез централно планиране и да се върви в посока на децентрализация. Картината на общинските бюджети изглежда добра през последните 10 години - има ръст на бюджетите, в последните 3 години дори има излишък. Ако към общинските бюджети бъдат прибавени европейските средства по различни оперативни програми се вижда, че ресурсът е по-голям с 1 млрд. лв. за 2018 г., отчете Петър Ганев.

Парите на общините са от трансферите на правителството, помощите, неданъчните приходи и данъчните приходи. Общината е заложник на трансферите и субсидиите за направленията, които ще получи и трудно може да провежда адекватна местна политика, изтъкна Петър Ганев.

По думите му София-град няма достатъчно пари да изгради инфраструктурата на новите квартали. Най-висока финансова самостоятелност имат морските общини като Созопол, голяма част от които неданъчни, поясни старши изследователят.

Според Ганев измамно впечатление е, че бюджетът на общините намаляват. По отношение на европейските средства от различните оперативни програми от ИПИ отчитат, че общините Враца, Малко Търново и Панагюрище са усвоили най-много.

Според главният икономист от ИПИ Лъчезар Богданов двойно повече стоки от страната се изнасят от секторите на електрическите съоръжения, автомобилните компоненти и части, медикаменти. В дела на износа намалява обаче ролята на стоманата, облеклата и текстила. Икономиката на България се променя много бързо, отчете Богданов.

За сектора на информационните и комуникационните технологии много се говори за броя на заетите и средните възнаграждения. В рамките на десетилетие има добавени близо 40 000 работни места и още толкова добавени в други аутсорсинг услуги. Това е донякъде резултат на местни политики, посочи главният икономист на института.

Един от най-бързо растящите отрасли са производството на велосипеди, мотопеди и спортни стоки. Има нови производства, за които хората не са се сещали, че съществуват в България. Сред тях са производството на осветителни тела, незагряващи електрически съпротивления, тръби и маркучи от вулканизиран невтвърден каучук, електрически табла, конзоли, прекъсвачи и други части.

София-град е с по-малък дял на производствената индустрия и човек трудно би очаквал да има много предприятия, но в София-област е висок процентът на хората в производствената индустрия. Габрово е с най-висок дял на заети хора в производствената индустрия, в Черноморието също.

Богданов коментира и средната заплата по общини през 2017 г. Според него заплатите са различни, защото структурата на икономиката е различна. В някои общини има големи инвеститори и съответно доходите са високи, дакота в други няма големи инвеститори.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ