В САЩ започва разследване срещу автомобилни гиганти

Компаниите се разследват за сключено между тях независимо споразумение с Калифорния за надвишаване на стандартите за отделяните вредни газови

iconomist
iconomist / 09 September 2019 12:42 >
В САЩ започва разследване срещу автомобилни гиганти
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Министерството на правосъдието на Съединените щати започна предварително антикартелно разследване на практиките на автомобилните гиганти Ford, Honda, BMW и Volkswagen, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл".

Компаниите се разследват за сключено между тях независимо споразумение с Калифорния за надвишаване на стандартите за отделяните вредни газове, съобщават източници на финансовото издание, запознати с въпроса.

Юристи от Министерството на правосъдието искат да определят дали четирите автомобилни компании са нарушили федералния закон за конкуренцията, като са се съгласили помежду си да следват стандарти за вредните емисии извън тези, предложени от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Сделката им е била обявена през юли в сътрудничество с калифорнийските служители за качество на въздуха и вероятно противоречи на политиката на администрацията на президента Тръмп. Правителството във Вашингтон се стреми да намали регулациите в автомобилната индустрия, но в същото време иска да регулира автомобилните газови емисиите на федерално ниво.

На този етап от Ford, BMW и Volkswagen не коментират информацията на "Уолстрийт джърнъл".

От Honda пък заявиха: "Нашата компания ще работи съвместно с Министерството на правосъдието по отношение на неотдавнашното споразумение за отделяните вредни емисии, постигнато между щата Калифорния и различни автомобилни производители, включително Honda".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ