Страхът от Тръмп

ЕС се опасява да заклейми САЩ като данъчно убежище въпреки всички основания

iconomist
iconomist / 09 September 2019 13:15 >
Страхът от Тръмп
Протест: Активисти срещу данъчните убежища симулират тропически рай преди заседание на финансовите министри от ЕС в Брюксел

"Едноетажната сграда на ул. "Норт Ориндж" №1209 в центъра на Уилмингтън, щата Делауер, изглежда невзрачна. Там обаче е централата на Corporation Trust Company и на други повече от 250 000 фирми, които дават достъп на компании от цял свят до "приятелските" за бизнеса данъчни закони на американския щат", пише в. "Вашингтон Пост". И насмешливо цитира Барак Обама, който в предизборната си кампания през 2008 г. спомена една сграда на Каймановите острови, в която са регистрирани 12 000 американски компании: "Това или е най-голямата сграда в света, или най-голямата данъчна измама".

Офшорният бизнес вече съвсем не е толкова дестинация, колкото набор от възможности като гарантиране на секретност, минимални данъци, управление на активи и гарантиране на сигурност на клиентите и достъп до тяхното състояние от която и да е точка на света, писа в проучване от 2012 г. Джеймс Хенри, старши съветник в Tax Justice Network и бивш главен икономист на McKinsey & Co. Тази организация постави САЩ на трето място в света по отношение на секретността и мащабите на офшорната им индустрия след Швейцария и Хонконг и преди Каймановите острови и Люксембург. След Кения САЩ имат най-хлабавите регулации за създаване на кухи компании и противно на общественото мнение, прочути данъчни убежища, като Каймановите острови, Джърси и Бахамите се оказват доста по-стриктни в предлагането на условия за кухи компании, отколкото американските щати Невада, Делауер, Монтана, Южна Дакота, Уайоминг и Ню Йорк, установи цитираното изследване. Една от причините САЩ да изглеждат толкова привлекателни като данъчно убежище е, че не приемат новите глобални стандарти за разкриване на измами, които принуждават анонимни компании да оповестяват реалните си собственици по цял свят. В сравнение с други развити страни и традиционни офшорни дестинации, като Швейцария или Британските Вирджински острови, САЩ днес са сред най-безопасните убежища за световните богаташи.

Неподозиран капацитет: Тази невзрачна сграда в Уилмингтън, щата Делауер, е централа на над 250 000 компании

Странно отсъствие
Защо тогава Европейският съюз не е включил досега страната в своя черен списък на данъчните убежища, създаден през 2017 г. след изтичането на Панамските документи? След последното обновяване на списъка през март т. г. в него влизат Американска Самоа, Американските Вирджински острови, Аруба, Барбадос, Белиз, Бермуда, Вануату, Гуам, Доминиканската република, Фиджи, Маршалските острови, Обединените арабски емирства, Оман, Самоа и Тринидад и Тобаго. В списъка не са включени (по принципно съгласие) членки на ЕС, макар че Люксембург, Малта и Холандия често са критикувани заради ниските си данъци, с които привличат чуждестранни компании. Не че включването в списъка води до санкции, за каквито членките на ЕС още не са се споразумели, а само до проблеми със сключването на търговски споразумения и "публично заклеймяване".

Отсъствието на Съединените щати от списъка обаче е свързано с друго, а именно със страха на Брюксел от ответни действия от страна на лесно раздразнителния президент Доналд Тръмп. Документи на Съвета на ЕС за вътрешно ползване, до които сп. "Шпигел" е получило достъп, показват, че в края на юни т. г. е изтекъл срокът, в който Вашингтон е трябвало да се съобрази с условията на Брюксел, за да не бъде включен в списъка. По-специално е можел да се подпише под споразумение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за автоматична размяна на информация за банкови сметки, което е изискване за данъчни разкрития. То е наречено Common Reporting Standards (CRS) и към него са се присъединили около 100 страни по цял свят, включително тези от ЕС. Само няколко са отказали, сред които Съединените щати, Бахрейн и Вануату.

САЩ твърдят, че техният закон от 2010 г., наречен Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), въведен с цел да разкрива данъчните измами на американски граждани, изпълнява същата задача. Но той изисква финансови институции по цял свят да докладват на Службата за вътрешни приходи за сметки на американски граждани, ако не искат да бъдат изключени от американската финансова система.

Същевременно САЩ не предоставят на членките на ЕС данните, които изискват от тях - "създавайки стимул за финансовите компании да пренесат бизнеса си в Америка", пише "Вашингтон Пост". Така че причината САЩ да изклинчат от ангажимента си е, че според Брюксел CRS е еквивалентен на FATCA. А един от критериите за включването в черния списък на дадена държава е именно отказът ѝ да се присъедини към CRS. Този едностранчив подход рискува да отвори гигантска дупка в международните усилия за предотвратяване на укриването на данъци, прането на пари и други финансови престъпления, отбелязва в доклада си изследователската организация Tax Justice Network.

Да демонстрираш характер
На 18 юли т.г. представителят на САЩ заяви на колегите си от ЕС, че в американския Сенат има "политически резерви", особено що се отнася до размяната на банкова информация съгласно правилата на ОИСР. САЩ получават конкурентно предимство, подчертава "Шпигел", ако не следват тези правила, тъй като те правят по-трудно за компаниите да укриват приходи от местните данъчни власти, извън тези в страната им на произход.

Една от причините за сдържаността на Брюксел на тази тема според германското списание са увеличаващите се търговско-икономически конфликти с администрацията на Доналд Тръмп. САЩ заплашват с наказателни мита върху вноса на автомобили от ЕС и са особено разгневени на Франция, която въведе 3% дигитален данък върху приходите на американски технологични гиганти като Google, Amazon, Facebook и Apple (известен като GAFA). За Тръмп, който заплаши да отговори с мита върху френските вносни вина, това е враждебен акт. Германски депутати смятат, че ЕС трябва да "демонстрира гръбнак", защото според (вероятно занижени) преценки членките на Съюза губят между 60 и 200 млрд. евро годишно от укриване на данъци. "Откровеният тон е единственият език, който Доналд Тръмп разбира. Не може САЩ, които са най-големият данъчен рай в света, да са извън черния списък на ЕС", казва Фабио де Мази, депутат в Бундестага от Лявата партия, подкрепян и от парламентаристи от Християнсоциалния съюз, както и от Зелената партия в Европейския парламент.

Преговарящите от ЕС се опитват да накарат Вашингтон поне да се опита да намери решение, отбелязва "Шпигел". Следващото обновяване на черния списък с данъчните убежища се очаква да бъде публикуван в началото на 2020 г. В Брюксел смятат, че дотогава нищо няма да се промени, още повече че САЩ влизат в предизборна година. А след това? Не е ясно.

Текстът е публикуван в брой 34/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ