Спад на промишлените поръчки в Германия през юли

По-малко са чуждестранните контрагенти

iconomist
iconomist / 05 September 2019 14:04 >
 Спад на промишлените поръчки в Германия през юли
Източник: архив
През юли индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха много по-рязко от очакваното, заличавайки добрия отскок от предходния месец в резултат на рязък спад на чуждестранните поръчки, постъпващи от държави извън останалите страни-членки на еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижиха през юли с 2,7% спрямо юни, когато нараснаха в същия размер (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 2,5%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромно понижение с 1,5 на сто, пише БНР.

Рязкото влошаване се дължи в най-голяма степен на спад с 4,2% на чуждестранните поръчки и по-специално на рязкото понижение с 6,7% на поръчките извън еврозоната, докато тези от региона на единната валута се повишиха скромно с 0,3%, а вътрешните германски поръчки се свиха с 0,5 на сто.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през юли с 5,6% след спад с 3,5% през юни (слаба възходяща ревизия от понижение с 3,6%) и прогноза за понижение с 4,2 на сто.

Промишленият оборот в Германия през юли пък се понижи с 0,9% спрямо юни, когато се сви с 0,1 на сто.

Новите поръчки в промишления сектор през юли сигнализират за слабо начало на третото тримесечие, коментира днешните данни германското икономическо министерство и добави: "С оглед на продължаващото тлеене на международните търговски конфликти и предпазливите бизнес очаквания в производствения сектор, няма признаци за фундаментално подобрение на индустриалната дейност през следващите месеци".

Слабите данни увеличават рисковете от икономическа рецесия в Германия, след като през второто тримесечие БВП на страната се сви с 0,1%.

Данните вероятно ще подсилят и очакванията на финансовите пазари, че на заседанието през следващата седмица (на 12-ти септември) ЕЦБ ще стартира нови стимулиращи икономиката на еврозоната мерки, включително и понижение на рекордно ниските отрицателни лихвени ставки.

Това е пореден знак, че изпитващият сериозни проблеми промишлен сектор може да допринесе за изпадане на водещата европейска икономика в техническа рецесия през третото тримесечие на настоящата година (спад на БВП за две поредни тримесечия). Рязкото понижение на постъпващите от чужбина поръчки за немски промишлени стоки пък е ново доказателство за негативното влияние върху експортно-ориентирания бизнес на Германия на търговската война главно по оста САЩ-Китай, на отслабващата световна икономика и на неизвестността около процеса на Брекзит.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ