Неймар в Дупница

Румен Белчев
Румен Белчев / 24 August 2019 19:43 >
Неймар в Дупница
Всичко по-долу казано е абсолютно достоверно – научено е от външноминистерски аноним, кандърдисан с три-четири бързи да ни стане източник. След решението в Дупница да бъде открито консулство на Кралство Испания външното ни министерство е изпратило настоятелно писмо до испанското, с което настоява за реципрочност при назначаването на дипломатически представители в нашите две страни.

От наша страна във Валенсия, пишат дипломатите ни, е изпратен изключително ценен кадър, владеещ испански до съвършенство, така че да разбира, че когато му рекат "сервеса", това не означава, че искат да отсервира масата след дипломатическия прием, а че му предлагат бира на испански.

Изключителната ценност на новия ни консул се доказва от изключителното внимание, което му обръщат от най-нисшите до най-висшите държавни институции.

Строителните контролни органи три пъти си сменяха мнението дали легендарната тераса, чрез която той стана международно известен, е лично негова, или не, докато накрая стигнаха до мъдрото заключение, че може и да е обща собственост на комшиите, но е предназначена само за негово индивидуално ползване.

Външното ни министерство изисква от бъдещия испански консул със седалище Дупница проверяващите го испански органи също поне три пъти да са излизали с противоречиви заключения. И минимум един от председателите им да е уволнен заради решение, противоречащо на мнението на проверявания.

Освен това – за да има равнопоставеност, заради бъдещия представител на кралството местният парламент да бъде свикван изненадващо по спешност, за да му гласува оставката, а преди заминаването му висшите испански магистрати да са прекратявали поне веднъж летните си отпуски, за да гласуват връщането му сред тях като равен и невинен до доказване на противното обвинител.

И доколкото нашият консул е изпратен след тайно правителствено заседание, и испанският в Дупница да бъде назначен също на засекретен министерски съвет, така че назначението му да стане известно на местната преса чак седмица след като процедурата е задвижена.

От испанска страна са получени три светкавични отговора.

Първият е, че не разполагат с толкова ценен за правителството, парламента, обществото и съдебните власти кандидат.

Вторият – че след задълбочено обсъждане мислят да ни предложат за консул в Дупница г-н Неймар да Силва Сантос Жуниор, известен повече като Неймар. Г-н Неймар е високоценен не само в Испания, но и във Франция, която заплати преди време цяла торба пари, за да поживее малко там. Освен това при проведените предварителни разговори с него той е споделил, че много уважава Стоичков и от него е научил няколко най-важни български словосъчетания, които ще му дадат възможност пълноценно да общува с колегите от българска страна.

Единствената пречка, изтъкната при преговорите, била, че г-н Неймар е бразилец, на което от наша страна било отговорено, че ние бразилците също много ги уважаваме и обичаме, имаме си сума ти бразилци у нас, дори по едно време и в националния, така че той по съвместителство би могъл да изпълнява и функцията на бразилски консул в Дупница.

Криза в отношенията между двете министерства бе предизвикана от неправилното ползване на речник при превеждането на името на местоназначението на г-н Неймар. След като си превели неправилно името на нашия град, от испанска страна са изпратили трето писмо, с което ни препоръчват да си заврем там нашия представител.
Консултациите продължават.

Текстът е публикуван в брой 33/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ