Едно крайно мнение за края на БНТ

"Телевизията Майка" наистина е дала много, но това обикновено се ползва в минало време

iconomist
iconomist / 19 July 2019 10:46 >
Едно крайно мнение за края на БНТ
ОПИТ: В други демократични страни са си спестили бюджетната издръжка на обществена телевизия
Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и ПР
За какво ни е точно Българска национална телевизия? За да отгатваме дали поредният директор на тази медия обслужва властта? Що за въпрос? Кой не знае отговора? Какво значение има за коя власт става дума? Изглежда, съвсем сме се побъркали…

След това, какво значи "национална"? Че е държавна, че е притежание на нацията, или че покрива границите на страната? Първото е факт донякъде, а в останалата част доплащат рекламодателите. Нация данъци не плаща – правят го данъкоплатците, независимо от коя нация са, а границите на страната покриват много телевизии. Тогава за какво ми е тази? Ами нищо не разбираш, Бабикян! "Тази е обществена, а другите са частни."

Вече го чувам в ушите си от добре тренирани гласове на хора, свикнали да оправдават възнагражденията си от бюджета. Функциите на всяка една телевизия (и радио) са обществени, а ако става дума за собствеността, то тогава да си я наричаме държавна. За какво са ни фалшиви благозвучия? Ама "държавна" много бие на времето на соца и затова не е хубаво явно. Тук веднага скачат защитниците на "свободното слово" и казват, че "злите" частни телевизии изпълняват задания на собствениците. А в БНТ изпълняват задания на властта, но с моите пари. Още по-зле, изпълняват и задания на приближени бизнесмени и те прокарват своите задания, пак с моите пари. Тоест плащам публичен данък на частно лице! И то с моите пари започва да ме агитира в своя полза?! Честито!

Та, да се върнем към виртуалния спор, защото при изчерпване на горните аргументи ще скочи следващата стройна редица национално отговорни фактори с мрачен поглед, за да попита, а къде ще е мястото за българския фолклор, култура, история и всичко това, което липсва в "частните телевизии", а изгражда нация от стомана, която помни миналото си, възпитава и създава "истински ценности"!!! Решението е просто. Събират се всички СЕМ-ове, медийни комисии в парламента и граждански загрижени сдружения, плюс няколко министри за разкош, и определят тези теми от обществената, образователна, религиозна, емоционална и морална инфраструктура, които смятат за ключови. Отделят скромни 10 – 15 милиона и на конкурсен принцип пускат наличните играчи на пазара да кандидатстват за реализацията им в национален ефир. Повярвайте, че ще си счупят краката, за да ги вземат. Има ли някой съмнение в това? Останалите функции, свързани с националната сигурност, са вменени в лицензите, които се дават на всички телевизии по закон, и въпросът с нуждата от БНТ приключва. Още ми е в спомените как, докато бях програмен мениджър в първото частно радио "Канал Ком", един областен управител ми се обади, за да пита колко струва да обяви извънредно положение в град Варна, защото по Държавното радио не му се получава и хората не спират да карат колите. Имаше обилен снеговалеж и БТР-те не можеха да тръгнат из града. Разбира се, се изсмях и пуснахме съобщението. След два часа градът замря.

Остават един превтасал и един пресен аргумент, защото, апропо, темата се влачи от десетилетия. Старият аргумент е, че много цивилизовани държави имат държавни телевизии, значи има защо да имаме и ние. В повечето случаи става дума за бивши колониални сили или държави с имперски амбиции. Като изключим Русия и Китай, то в останалите съдът и парламентът са толкова мощни, че на никого и през ум не му минава да си ползва телевизията като слугиня в рамките на мандата. България не е нито колониална, нито имперска сила. В други демократични страни просто са си спестили този разход. И не страдат.

Пресният аргумент са фалшивите новини. Той е популярен от 4 – 5 години заради социалните мрежи. Резултат – нула. Нямам спомен БНТ да се е преборила с една фалшива новина. Не че другите успяват особено, но съдействат – точно колкото останалите – за разнасяне на удобна пропаганда.... Но в този случай е с нашите пари. Кому е нужно това?

Разбира се, бюджетът ще си отдъхне от милионите, които изсипва, а телевизиите ще се сдобият с остра конкуренция на кадрите, които ще се изсипят на пазара. Какво по-хубаво?! Да не говорим колко свръхценни имоти на БНТ могат да се продадат за много пари, автомобили, техника, декорчета... Бюджетът ще отдъхне и може да зарадва онкоболните деца (например). Без друго, финансирането на БНТ от фиска носи сериозна заплаха това да бъде прието като държавна помощ спрямо един играч на рекламния пазар, което е строго забранено в Европейския съюз.

Знам, че стотици мои приятели ще ми теглят една, защото работят или са работили в държавната телевизия или радио, но вижте къде е рейтингът и популярността на БНР и къде на БНТ? От друга страна, защо ще продава някой реклама, след като получава бюджет от мен и всички нас? Веднага се създава неравнопоставеност на свободния пазар и безценна възможност да се подбиват реалните цени.

"Телевизията Майка", както обичат да я наричат, наистина е дала много, но това обикновено се ползва в минало време, а и е много дразнещо, когато една "майка" непрекъснато се меси в живота на децата си и се гримира като тях, въпреки че са станали на по 30 години.


Текстът е публикуван в брой 28/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ