Съвети за успех от Уорън Бъфет

Милиардерът смята, че комуникационните умения са най-важни за всеки предприемач

iconomist
iconomist / 15 July 2019 14:49 >
Съвети за успех от Уорън Бъфет
СТОЙНОСТ: Бъфет цени повече дипломата си от курса по публично говорене, отколкото тези от образователните си степени
Легендарният инвеститор и милиардер Уорън Бъфет има съвет за младите хора: Фокусирайте се върху това как да пишете и да говорите ясно. Според него това е сигурен начин те да повишат своята стойност, усъвършенствайки се.

"Единственият лесен начин да станете с 50% по-богати, отколкото сте сега, е да усъвършенствате уменията си за комуникация – както писмени, така и вербални", казва Бъфет във видеоклип, публикуван в началото на юли в LinkedIn. "Да не можеш да общуваш, е като да намигнеш на момиче в тъмното – нищо няма да се случи. Можете да имате цялата мозъчна сила в света, но трябва да сте в състояние да я предадете", продължава инвеститорът, чието богатство се оценява на повече от 86 млрд. долара.

Милиардерът Ричард Брансън е на същото мнение - ефективната комуникация е от решаващо значение за успеха. "Ако искате да успеете като предприемач, трябва да сте разказвач", беше написал в блога си британският бизнесмен. Той уточнява, че ако идеята или продуктът не струват, това няма да помогне. Проблемът е при онези предприемачи, които имат уникален продукт, но не успяват да го комуникират със света.

Съветът на Бъфет идва в резултат на лично преживяване. "Бях ужасен от възможността да говоря пред хора, когато бях в гимназията и колежа", беше казал той през 2009 година пред Би Би Си. "Просто не можех да го направя. Повръщаше ми се."

Това кара младия Бъфет да запише и изкара курс по публично говорене в Dale Carnegie, организацията за обучение на работното място и развитието на професионалните умения, създадена от известния автор Дейл Карнеги. Уорън Бъфет признава, че в офиса си държи именно дипломата от този курс, а не тези от висшето училище или колежа. "Поставил съм я, защото промени живота ми", категоричен е Бъфет във видеото.

Друг съвет към начинаещите предприемачи, който 88-годишният инвестиционен гуру даде по-рано през годината, е да започнат да се грижат за тялото и ума си, докато са млади. "Ако ви дам кола и знаете, че това ще бъде единствената ви кола през целия ви живот, ще се грижите за нея внимателно – ще поправяте всяка драскотина, ще четете ръководството постоянно и ще изпълнявате стриктно написаното там, ще я съхранявате в гаража и т.н. В този живот получаваш един ум и едно тяло и ако не започнеш да се грижиш за тях, когато си млад, на 50 г. ще е късно. По това време вече ще си започнал да се обвиняваш, че не си направил нищо по въпроса. Така че това е изключително важно. А и това, което инвестирате в себе си, никой не може да ви го отнеме", каза през април пред Yahoo Finance Оракула от Омаха.

Разбира се, шефът на Berkshire Hathaway, който е известен с диетата си на кòла и "Макдоналдс", призовава младите в този случай да го слушат какво говори, а да не го гледат какво прави.

Извън тези съвети Бъфет дава и дефиницията си за "истински успех", която няма нищо общо с парите. Според него ще си успял, ако станеш на 65 или 70 години и хората, които искаш да те обичат, действително те обичат.

Очевидно е, че Бъфет, който продължава да живее в същата къща, в която е живял, преди да забогатее, не е голям фен на парите. На 1 юли той дари още 3,6 млрд. долара в акции на Berkshire Hathaway на пет благотворителни организации, сред които Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Откакто взе решение да се раздели с акциите си през 2006 година, Уорън Бъфет е дал на благотворителни фондации над 34,5 млрд. долара

Текстът е публикуван в брой 27/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ