Кой губи при провал на новия търговски договор между ЕС и Швейцария

Най-тежкият удар ще е за фондовата борса на алпийската страна

iconomist
iconomist / 24 June 2019 11:37 >
Кой губи при провал на новия търговски договор между ЕС и Швейцария
Последици: Фондовата борса SIX Swiss Exchange ще бъде лишена от бизнеса й в ЕС, който генерира над половината от тръжния й обем
Продължилите повече от 4 г. преговори за нов договор между Швейцария и ЕС, най-големия търговски партньор на алпийската страна, не успяха до доведат до решаващ пробив. Провалът би могъл да предизвика шоков удар в Швейцария, който далеч би надхвърлил замразяването на дипломатическите връзки, прогнозира Ройтерс.

Брюксел заплаши, че няма да продължи след 30 юни, когато изтича старият договор, признаването на швейцарските борсови регулации, позволяващи трансгранична търговия. Това означава, че фондовата борса SIX Swiss Exchange ще бъде лишена от бизнеса ѝ в ЕС, който генерира над половината от тръжния ѝ обем. Това би била първата жертва на проваления нов договор. Швейцарското правителство подготвя контрамерки, които целят да върнат търгуването на швейцарските акции обратно в страната. То ще забрани на борсите в ЕС търговията с тях и европейските борсови представители ще са застрашени от наказателни мерки, ако не се съобразят. Тази ескалация ще наруши финансовите потоци и ще „затрудни чувствително“ лансирането на първични публични предлагания на акции в Швейцария поради липсата на достатъчен интерес от ЕС, заяви швейцарски представител.

Електрически съюз
Бившият швейцарски енергиен министър Дорис Лютар лобираше за създаването на електрически съюз с ЕС, който да гарантира доставки на електричество за страната при извънредни ситуации. Само че ЕС отказа достъп до единния европейски пазар без нов договор, което убива шансовете за подобен съюз.

Целта на новия търговски договор между Берн и Брюксел е да замени 120-те съществуващи споразумения по сектори, ръководещи двустранните връзки, включително пакт за взаимно признаване на индустриалните стандарти, които трябва да бъдат обновени с влизането в сила на новите правила.

Според швейцарски представители технологиите в медицината са особено застрашен сектор. В него са заети 58 500 души, които генерират годишни продажби за около 16 млрд. швейцарски франка.

Изследвания
Швейцария би могла да загуби достъп и до програмата на ЕС "Хоризонт Европа", която стартира през 2021 г. и ще финансира изследванията и иновациите. Брюксел временно блокира достъпа на Швейцария до "Хоризонт 2020", навреждайки на изследванията в страната, след като през 2014 г. швейцарските избиратели одобриха на референдум ограничаването на имиграцията от ЕС въпреки подписаните споразумения, гарантиращи свободното движение на хора.
Европейската комисия настояваше Швейцария да подпише новия договор преди срещата на лидерите от ЕС на 18 юни.

Според сайта Swissinfo швейцарското правителство е уведомило председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че "след консултации с бизнеса, профсъюзите и местните власти е стигнало до заключението, че са необходими нови разяснения по отношение на закрилата на заплатите и работниците, държавните субсидии и правата на гражданите"“. Юнкер отговори, че е готов да направи всякакви разяснения, но не е ясно дали преди края на юни Швейцария ще подпише новия договор, чийто проект бе съгласуван още през ноември 2018 г. "Но този проектодоговор няма да се предоговаря", подчерта Юнкер.

Текстът е публикуван в брой 24/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ