Компетентности, а не дипломи

Работодателите все повече търсят хора, чийто принос към организацията е видим

iconomist
iconomist / 19 April 2019 19:28 >
 Компетентности, а не дипломи
Източник: shutterstock
ИЗБОР: Човек трябва сам да прецени как може най-добре да се реализира на сегашния трудов пазар
Около 22 милиона млади американци са започнали университетското си образование миналата година. Огромната част от тях ще задлъжнеят сериозно със студентските си кредити, докато завършат, но най-тревожното е, че може дипломите, които получат, да не им помогнат да се разплатят. Така започва коментар на Стивън Касриъл, главен изпълнителен директор на компанията Upwork, специализирана в подбора на фрийленс специалисти, които да работят на проектни начала. Статията е публикувана в CNBC и съпровожда проучване на компанията, проведено през миналата година.

Според документа хората, работещи на свободна практика без постоянни трудови договори, посвещават много повече време във формирането на специфични умения, които след това смятат да прилагат в работата си. 93% от фрийленсърите намират именно постоянното придобиване на практически умения за водещо при справяне със служебните им задължения, а 79% смятат, че водеща роля за успеха им има тяхното университетско образование.

Друго откритие на проучването е, че докато цели 70% от хората със свободна практика участват в различни обучения, то при заетите на постоянен договор този дял е само 49%.

Изследването показва един ключов тренд – при бързите и непрестанни технологични промени отдаването само на традиционната образователна система става скъп и рисков път на развитие.

„Достигната е точка на пречупване, отвъд която разходите за университетско образование са толкова високи, че бъдещите доходи няма да покрият обслужването на студентските заеми“, се казва в документа.
Интересното е, че тази тенденция отскоро може да се пречупи и спрямо българските реалности. Изследване на трудовия пазар, изготвено от социалното министерство, включва и прогнози до 2032 година. Текущите му оценки показват, че в момента над 150 000 души с университетско образование заемат длъжности, които не изискват диплома за университет. Излишъкът от висшисти ще продължи да е налице през следващите 13 години, макар и да се свива. Също днес обаче на пазара на труда има дефицит за близо 190 хиляди души с умения, които може да се придобият в специализирани средни училища, и макар дефицитът да се свива през следващото десетилетие, той ще е налице през цялото време до 2032 година.

Резултатът, е че работодателите предлагат четирицифрени заплати дори и за нискоквалифициран труд, а хората без университетско образование, но със специфични умения вече изкарват доходи около и дори по-високи от средната работна заплата за страната. Такива са електрокаристи, заварчици, оператори на машини и други.

Компании за подбор на персонал коментираха за „Икономист“, че в момента почти всеки човек, склонен да работи съвестно и да се учи в движение, може да си намери позиция с четирицифрено заплащане, ако е в София или в другите големи градове. Описана бе и практика, която се наблюдава както в кухните на заведенията за хранене,така и в компаниите от сектора на информационните технологии. Фирмите са готови да дадат шанс на всеки, който се осмели да заяви, че е способен да върши работа, дори и базова, като след това сами го подготвят за по-сложни задачи и израстване. Не е изключено също човек да получи двойно увеличение на заплатата още в първите три месеца, ако се окаже, че уменията му са над това, което работодателите очакват.

Ако има нещо общо между промяната в пазара на труда, която наблюдава американската компания Upwork, и прогнозите на социалното министерство, то е, че бизнесът все повече търси хора, чийто принос към организацията може да се усети. Това не означава, че университетското образование не струва. Има много начини, по който една диплома може да се отплати, но човек трябва да е наясно със себе си в каква област и как може да създава стойност, след което да търси развитие в нея.

Текстът е публикуван в брой 16 /2019 г. на списание "Икономист" от 19 април, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ