Президентът заговори за корупция при програмата за "безплатно" саниране

iconomist
iconomist / 12 October 2017 16:42 >

Липсата на кворум на Консултативния съвет за национална сигурност е заради преждевременно напускане на някои от участниците без предварително предупреждение. Това казва президентът Румен Радев в интервю за БНТ. Президентът подчерта, че кворумът е паднал не заради диалога по време на консултативния съвет и затова не вижда повод да огласява стенограмата от заседанието, както поиска председателят на парламента Димитър Главчев.

Фактът че политици прекратиха участието си от заседанието от форум, в който те трябва да участват по закон, предизвикат съмнения за бойкот на заседанието, подчерта държавният глава. Радев подчерта, че не е имало предварителна заявка за отсъствието. Също така поясни, че има закон за КСНС.

За да има ефективна борба с корупцията трябва наказание, заяви той. Не може да разчитаме с подадени декларации да се бори корупцията, смята президентът. Според него трябват всеобхватни ефективни мерки в борбата с корупцията, превенция и разследване. По въпроса кой да назначава ръководителя на органа за борба с корупцията то заяви – не може парламентарното мнозинство на назначава и правителството и ръководството на този орган. Няма как да бъдат разследвани министрите, смята президентът.

"Назначаването на ръководството на този орган за мен не е самоцел. Бих приел да назначавам – ако органът има и разследващи функции", обясни Радев.

За междуинституционалното напрежение между президентството и ГЕРБ Радев заяви, че „напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. "Срещу президентството бе хвърлена цяла парламентарна комисия, каза той но не е имало обвинения, защото знаели, че ще бъдат развенчани. Уважавам мнението на премиера, но очевидно той не може да надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха изключително остри когато казах, че няма политическа воля за борба с корупцията", добави президентът.

"С една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара -1,5 млрд. за самолети. Логично си задаваме въпроса защо те не направиха комисия за разследване на изхарчени 2 млрд. лв. за саниране. Никога не е късно да се направи една такава комисия – аз я очаквам, мисля че не само аз", обяви президентът.

Пиесата за доброто и лошото ченге – за добрия премиер и лошото мнозинство, е сценарий, който не приемам. Готов съм да се срещнем но при ясно условие – че няма да има корупционен комфорт и няма да го приема при никакво положение. Държавата трябва да реши един огромен проблем – корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички доклади, видно е и от статистиката – има ли осъдени. Отношенията с БСП са безкрайно ясни, те са ясни още от кампанията, каза Радев.

Корупцията разпределя парите в общините и определя обществените поръчки, създава схемите и моделите, по които след това тези пари се връщат в определени хора, визира президентът. Според него 2 милиарда лева, са изхарчени за саниране при доказани много нарушения. Тук трябва да бъде приложен контролът на парламента, убеден е той. Парламентът също така трябва да упражни контрол и за това как се харчат парите от излишъците, заяви Радев.

С неприсъствието си на ВСС показах уважение към съдебната система. Върнах указа за назначаване на Георги Чолаков, за да дам възможност на новия ВСС, който е избран по нови правила, да даде нова легитимност. Това е част от съдебната реформа, коментира президентът по повод процедурата по избор на нов ръководител на ВАС.

„За мен няма значение колко дълго ще бъда президент. За мен е важно какъв президент ще бъда“, заяви Радев, отговаряйки на въпрос дали се страхува от импийчмънт. Той не съжалява, че е приел преди година мисията да стане президент. „Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и всички трудности. Ще направя всичко възможно, за да не съжаляват хората“, каза държавният глава и добави, че последната една година го е превърнала в по-голям реалист. (БГНЕС)

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ