БСП обвини ГЕРБ, че готви финансов удар върху местната власт

iconomist
iconomist / 29 August 2017 14:04 >

С предложени промени в Закона за публичните финанси се нанася още един удар върху местната власт и общините. Това коментира на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова и отбеляза, че от години ГЕРБ води сгрешена политика към местната власт, предаде БТА.

Предлага се общините, които не са си изпълнили приходната част, да не могат да трупат задължения, да взимат кредити и само по веднъж държавата да помага с безлихвен заем, каза Нинова. Тя посочи, че държавата абдикира от национални политики и прехвърля задължения на местната власт без да им осигурява финансиране. "В резултат пред общините има два варианта - да увеличават местни данъци или да взимат кредити. Очевидно местните данъци няма накъде да се увеличават, а сега им се ограничава възможността за кредити", обобщи Нинова.

Наближава бюджетната процедура и неслучайно Горанов бърза с този законопроект, коментира тя. Нинова очаква в проектобюджета да бъдат заложени занижени приходи и припомни, че излишъкът се разпределя с постановление на Министерския съвет, "където решат, че им е изгодно".

Тя припомни думи на премиера Борисов, че "БСП и ДПС управляват заедно, а на него искат да му пришият Пеевски". Нинова даде пример с постановление от края на юли, с което Министерският съвет е разпределил 20 милиона лева на 31 общини на ДПС, 10 милиона лева на 14 общини на ГЕРБ и 1 340 000 лева на 2 общини на БСП. Отговорът на въпроса кой с кого управлява оставям на вас, коментира Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, че при подготовката на бюджета за догодина ще се противопоставят на начина на разпределение на парите към общините и на диференцирания подход според политическата сила, която управлява общината.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ