Борисов в Израел: Тероризмът тревожи всички

Светът е изправен пред нови и непознати предизвикателства

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 September 2018 20:31 >
Борисов в Израел: Тероризмът тревожи всички
Източник: БТА
Темата за тероризма тревожи всички и почти няма държави, които не са понесли терористични атаки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, Израел. Българският премиер е основен и най-високопоставен гост на 18-ата конференция. Той благодари за топлото посрещане и посочи, че всички в Израел отчитат спасяването на над 50 000 евреи по време на Втората световна война.

Българският премиер посочи, че светът се променя извън очакванията и желанията. "Изправени сме пред нови и непознати досега предизвикателства, повечето съвсем различни от тези, с които се сблъскахме доскоро", допълни Борисов и добави, че това изисква нови политики и приоритети в международните отношения. Според него са необходими актуализирани определения на понятия, които да определят новите явления. Спецификата на тази тема обаче изисква да се отчетат и редица особености, свързани преди всичко с практиката и международното и национално право, както и отраженията върху сигурността. Затова намирането на баланс е сериозно предизвикателство. Според него понятието "граници" все повече губи първичното си значение, защото виртуалното пространство е дало неподозиран достъп на всеки, независимо от това къде се намира. Той посочи, че всяка държава е изправена пред рисковете на тероризма, независимо от региона и континента, в който се намира, предаде БТА.

Бойко Борисов припомни, че България и Израел заедно са преживели атентата в Бургас през лятото на 2012 година. "Той се осъществи на българска територия, но срещу израелски граждани и показа, че терористичната заплаха не признава държавността и границите между тях. Това трагично събитие доведе извеждане на преден план необходимостта от допълнително укрепване на капацитета и координацията между институциите и от засилване на взаимодействието с всички международни партньори и особено с Израел", каза още българският министър-председател. Бойко Борисов допълни, че всяка страна е длъжна да следи обществените процеси, за да знае как най-точно и навреме да противодейства на всеки опит за навлизане на деструктивни фактори и идеи.

Бойко Борисов изтъкна, че България може да служи за пример за етническа толерантност. Според него обаче не така стои положението на Балканите. Затова той отчете свършеното по време на българското председателство на Съвета на ЕС, защото темата за Западните Балкани е била поставена на дневен ред и сега пред повечето страни от региона е дадена реална перспектива за членство в Европейския съюз. Поради това има огромен шанс Балканите от "барутен погреб" да станат едно добро място за живеене.
Българският премиер посочи, че трябва светът да бъде убеден, че няма по-хубаво нещо от мира. Според него България е доказала, че охранява много добре границите си и работи отлично по темата за контратероризма.

Премиерът Борисов, преди изявлението си на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм, се срещна с президента на Интердисциплинарния институт в Херцлия проф. Уриел Райхман, с основателя и изпълнителен директор на Международния институт по контратероризъм проф. Боаз Ганов, както и с бившия директор на МОСАД Шабтай Шавит.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ