БСП остана в подножието на върха

„Нека се обединим, народе!“ си остана призив само до съпартийците на Корнелия Нинова, а не до целия народ

iconomist
iconomist / 03 August 2018 09:31 >
БСП остана в подножието на върха
Арман Бабикян

експерт по политически маркетинг и пиар

 

Сбирката на БСП на Бузлуджа предизвика много и разнопосочни коментари. Повечето бяха продиктувани от идеологическите рамки и разбирания на авторите или от интересите на медийните собственици. Но има факти, които не могат да се отрекат – събраха се много хора. Това не променя живота, но все пак показва организационен опит и може би - ентусиазъм. И тук отговорът не е „ами те имат опит, защото са столетница“. Те и преди една, и преди три години бяха столетница, но не събираха толкова почитатели. Добре се сетиха за Горан Брегович – близо до народа, но все пак не точно чалга, според общите представи. Нинова се сети и за Станишев. Въпреки търканията и различната лява философия, която изповядват. Нататък става трудно за обяснение и доста по-лесно за обобщение.

„Нека се обединим, народе!“, бе призив на Корнелия Нинова към насъбралото се множество, но стигна само до съпартийците ѝ, а не до целия народ. И обяснението е много просто. Намира се в следващите ѝ думи. Там тя уточни, че не иска да се приватизират и концесионират държавните богатства. Достатъчно е да излетиш от Варна и да кацнеш в София, за да разбереш кое летище е по-хубаво. Очевидно е за всички, че това е отдаденото на концесия летище Варна. Визията на БСП е, че държавно назначените чиновници ще се справят по-добре с богатствата на страната. Може би това предизвиква възхищение у някого, ако не се е сблъсквал с държавната или общинската администрация, която е пропита от корупция и безхаберие. И тук вината не е в чиновниците, а в Системата, която е организирана във вид на държава. За нея отговорност носят политиците.

Масовост: Хиляди социалисти от цялата страна се събраха в събота на традиционния годишен партиен събор на партията на връх Бузлуджа


И тук идва въпросът – защо някой да повярва особено ако е от целия народ, а не само от левицата, че политиците на БСП са по-различни от тези на ГЕРБ? До ден днешен те са виждали по-скоро еднакви практики, а допреди месеци сериозна група, начело с Георги Гергов, настояваше за коалиция с ГЕРБ. Очевидно практиката не се различава или поне данъкоплатците не са усетили фундаментална разлика. От страна на ГЕРБ също имаше благи предложения за министерски постове и висшия пост председател на Народното събрание. Т.е. т.нар. „народ“ е получил убедителни публични доказателства, че сработването е възможно.

Има нужда от особен превод на декларацията, че трябва да се даде предимство на държавата в здравеопазването. Тя и днес има най-голямото предимство. Държи в ръцете си парите за здраве. Те се намират в единствената монополно пребиваваща на пазара каса. Какво по-голямо предимство се очаква да получи държавата?

След това се изредиха всички нещастия, които са на главата на страната ни от години насам – фактът, че сме най-бедните в ЕС; грижата за децата ни и лошото образование; и разбира се, страданието за ниските пенсии. Всичко това е вярно. Но не получихме отговори как БСП предлага това да се промени.

Накрая стигнахме до истината, т.е. до ценното зърно в изказването на червения лидер. „България се управлява от шайка, която ограбва България!“ Сигурно е употребила думата не за да прави комплимент на Антон Тодоров, който в последно време преживява около ГЕРБ, а защото няма как да премълчи очевидното за всички. Нинова заяви, че има прослойка, която си купува политици от всички цветове, и тази прослойка е опонентът на БСП. Именно тук тя се размина с голяма част от тези, които не бяха на Бузлуджа. Защото „шайката“, за която говори, е опонент на всички. И на либерали, и на консерватори, и на зелени, на всички цветове плюс масата безпартийни, които отказват да бъдат управлявани с мафиотски способи против принципите на демокрацията. Послание към тези хора нямаше.

И именно затова високият връх, на който се бяха качили социалистите, даде тесен лъч светлина само на техните поддръжници. Не беше подадена ръка към тези, които не симпатизират на левицата. Това затваря БСП в мечтания таван от 1 милион гласа. Дори и да има извънредни избори, от „Позитано“ ще се окажат пред вечния избор да влязат в коалиция с ДПС, ГЕРБ или управляващите в момента „Патриоти“. С това призивът „Народе!“ приключва в деня след изборите. Тогава идва задължителният брак по сметка и омръзналата на всички лъжа, че „народът така ни е подредил“. Вече сме слушали това изречение от почти всички парламентарно представени партии.

Поведението на социалистите изглежда точно толкова дребнаво, колкото на извънпарламентарната десница. Вълнуват се само от темите, предизвикани от тях. Реагират само на въпросите, за които са сигурни, че ще се харесат само на техния електорат. И през ум не им минава, че тази „шайка“ тероризира всички и е окупирала общите ни данъци, общите ни права и свободи и общата ни демокрация, за която сме се договорили. Съмнението, че тази партия, както и онази партия, както и съседната на нея партия са свързани с тази „шайка“, ще продължи да тегне, докато всяка от тях търси индивидуална победа за клубния си отбор на терен, на който трябва да играе националният отбор. Докато това е така, Борисов ще бъде един щастлив и уморен премиер, който усмихнато ще съветва социалистите да „хапнат и да пийнат“ на Бузлуджа.

В сегашната ситуация броят на гласоподавателите и размерът на партията губи значение, защото няма разбиране за естеството на проблема. А когато си еднакъв с всички със своята неадекватност, в общественото съзнание ще останат да танцуват безумни глупости, които изхвърлят страната ни от най-цивилизованото място на света, като джендър идеологията, статута на Крим, Орбан в пола и неразрушимата любов между БСП и ГЕРБ на тема АЕЦ „Белене“. Така „народът“ ще се занимава с пуканки и лимонада, защото е безсмислено да гледа към терена. Там и бездруго е ясно, че съдията свири за Борисов и винаги ще му даде още веднъж да бие дузпа.

Текстът е публикуван в брой 31 /2018 г. на списание "Икономист" от 3 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ