Според повечето българи добрият живот не зависи от четенето на книги

Преобладаващо е и негативното мнение за начина на провеждане на абитуриентските балове

iconomist
iconomist / 21 May 2018 16:49 >
Според повечето българи добрият живот не зависи от четенето на книги
Източник: Галъп Интеренешънъл България.
Проучването е проведено от от 11 до 18 май сред 816 души и е представително за пълнолетното население у нас
Не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре. Това мнение споделят и млади, и стари в последното проучване на "Галъп Интернешънъл", направено в навечерието на 24 май.

53% се съгласяват с това мнение, а 35% споделят противоположното, останалите се колебаят.

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член.

Проучването "проверява и грамотността на българите по отношение на пълния и краткия член при съществителни имена от мъжки род.
Задава им се въпрос, който всеки може да се срещне по улиците от надписите по витрините: как е правилно да се напише "Магазина/ът се премести."

Около 53% от анкетираните знаят, че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или посочват, че и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Младите хора отговарят като че ли по-вярно - 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верен отговор.
Сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговарят и запитаните на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

Повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат абитуриентските балове. 56% се изказват негативно, а 27% - позитивно; останалите се колебаят, стана ясно от изследването. Младите по-скоро харесват.

56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% пък е неодобрението в групата 56+.

Изследването "лице в лице", е проведено от 11 до 18 май сред 816 души. То е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Тази изследователска програма е позната като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ