15 известни личности доказват, че не е нужно да ставаш рано, за да преуспееш

iconomist
iconomist / 31 May 2016 10:01 >

Сравнете навиците на успелите хора и ще забележите как едно нещо присъства при всички тях - преуспелите, богати хора се събуждат рано.

Но преди да започнете да препрограмирате сънливия си мозък, трябва да знаете, че макар ранно пиле рано да пее, и за тези, които не обичат да бързат, си има предимства.

Според едно проучване в Испания нощните птици, които стават и по-късно, са по-интелигентни от ранобудниците. А италиански учени установиха, че освен това са и по-креативни.

Въпреки, че не се връзва със стандартната работа в офис, ставането късно определено може да е знак за успех, както доказват и тези 15 души:

Главният изпълнителен директор на Buzzfeed Джона Перети си поспива“ до 8:30 ч. 

По принцип 8:30 едва се квалифицира като „поспиване“, но в света на бизнеса това си е направо следобед.

В уебсайта The Wire Перети, който е и съосновател на „Хъфингтън пост“, описва сутрешната си програма. „Обикновено поспивам до 8:30“, обяснява той. След това взема бизнес секцията или спортната страница на „Ню Йорк таймс“ („единствените, които жена ми позволява да взема“), грабва списание „Ню Йорк“ и тръгва към метрото.

Журналистката от Ню Йоркър“ Катрин Шулц пише най-добре посред нощ 

Шулц едва ли е първият автор, който открива, че е в най-добрата си форма, когато на всички останали им се спи. Не, че е особено доволна от това. „Понякога си мисля, че бих дала всичко, за да съм от сутрешния тип хора“, пише тя в сп. „Ню Йорк“.

Но желанието ѝ за писане идва чак към 22:00 часа, обяснява тя. Малко след 3 часа сутринта, тя е пред дилема. „Ако си оставя работата и си легна, ще заспя почти веднага, и ще стана към девет“. Или да не спи цяла нощ, но след това има само 2-3 часа сън до към 10 часа.

Вредно ли е да си ”нощна птица”, или каква е връзката на будуването с психопатията

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио „не е ранна птица“ 

Кметът, който е известен с това, че закъснява от време на време, е честен, когато става дума за идеалния му график. „Не съм ранна птица“, призна той още по време на предизборната кампания. „Мисля, че трябва да преориентираме обществото за тези, които стоят до късно, но не вярвам, че ще стане скоро“.

Графикът на де Бласио с известния му фитнес в 9 едва ли е нещо нечувано. И е далеч от този на скорошните му предшественици. Блумбърг беше известен с това, че отива на джогинг в 5 сутринта, а до 8 часа Джулиани вече бе на срещите с висшестоящи служители.

Бившият английски премиер Уинстън Чърчил предпочитал да прекара първата част от работния си ден в леглото. 

Чърчил не ставал късно - събуждал се около 7:30. Но не ставал от леглото до 11 часа.

Събуждал се, ядял доста солидна закуска и си четял пощата, както и всички национални вестници - в леглото. След това започвал работния си ден, като все още бил в леглото. Диктувал писма на секретарките си, а най-накрая ставал, за да изкъпе малко преди обяд.

Как започват деня си Бил Гейтс, Зукърбърг и Обама?

Изпълнителният директор на технологичната компания Box Ерън Леви си чисти входящата поща от леглото. 

Леви се събужда към 10 часа и, следвайки стъпките на величия като Чърчил, започва деня си от леглото. „Знам, че не е много хубав навик“, признава той в уебсайта Fast Company. „Но си преглеждам имейлите. Оставам в леглото половин час, като отговарям на някои писма и изтривам други. Искам да съм сигурен, че нямам непрочетени съобщения, когато ида в офиса“.

Писателката Синтия Озик оставя деня да започне, когато... започне 

„Почти никога не се прибирам вкъщи преди полунощ“, казва Озик за сп. „Парис ревю“ още през 1985 г. „Винаги си тръгвам последна от купоните“.

Самата идея за „редовно работно време“  ѝ се струва смешна. „Говорите така, сякаш има някакъв планиран график“, добавя тя. „Нямам работно време. Събуждам се късно. Чета си писмата, което понякога е много сложна процедура“.

Гюстав Флобер викал прислужниците чак в 10 часа 

Авторът на „Мадам Бовари“ започвал деня си в 10 часа, посочва книгата на Мейсън Къри „Ежедневни ритуали“.

След като се събуждал, той звънял на прислугата да му донесе вестниците, писмата, чаша студена вода и напълнена лула. След това викал майка си, която присядала на леглото му и си говорели, докато реши най-сетне да стане.

Ето какво се случва с тялото Ви в различните часове на деня

Един от основателите на Reddit Алексис Оханиън използва котката си като будилник 

„Обикновено си лягам доста късно“, казва Оханиън и уточнява, че рядко си ляга преди 2 след полунощ. „Така, че се опитвам да стана до 10 часа“.

„Първото нещо, което правя, е да ида в банята, а след това си правя кафе“, казва той, но се поправя. „Не, всъщност първото нещо, което правя, е да нахраня котката, защото обикновено ме събужда“.

Джеймс Джойс лежал „обзет от собствените си мисли“ до 11 часа 

Подобно на Флобер и Ерън Леви, легендарният модернист се събуждал около 10 часа.

Според биографа му Ричард Елман Джойс пиел кафе и хапвал кифлички в леглото, а след това лежал, „обзет от собствените си мисли“, до към 11 часа. Понякога, тези мисли били прекъсвани от пристигането на неговия „полски шивач“, който „сядал на ръба на леглото и говорел, докато Джойс слушал и кимал“.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Genius Том Леман е „общо взето тип човек от 3 до 10:30 сутринта“

 

В интервю за Lifehacker Леман признава, че не държи много на изгрева. „Но ако някога се събудя рано, и особено ако отида на фитнес, искам да се похваля на всички“, добавя той.

Веднага щом отвори очи, той вече е в интернет и започва с Hacker News и Twitter.

Музикантът, филантроп и предприемач Фарел Уилямс се измъква от леглото към 9 часа сутринта без будилник 

Уилямс, който, освен че е носител на Грами, е и моден дизайнер, продуцент, текстилен производител, филантроп и медиен магнат. И започва деня си в разумен час - около 9.

„Първото нещо, което правя, е да благодаря на шефа горе“, казва той. След това се пъха под душа. „Там ми хрумват много от идеите. Понякога там пиша песни“. Ако закъснее за някъде, не е заради трафика, а заради душа.

Гъртруд Стайн се събуждала в 10 часа и пиела кафе „против волята си“ 

Писателката, заклета нощна птица, се събуждала в 10 часа и с неохота изпивала чаша кафе.

„Винаги се безпокои, че може да се изнерви, и си мисли, че кафето ще я направи още по-нервна“,  пишат от сп. „Ню Йоркър“ през 1934 г., „но лекарят ѝ го е предписал“. След това Стайн се къпела и започвла да пише.

Модният дизайнер Карл Лагерфелд спи по седем часа, независимо от всичко 

„Кралят на модата“ не става късно всеки ден - просто държи да спи по седем часа, когато и да си легне.

„Ако си легна в два, се събуждам в девет“, обяснява той за сп. „ Харпърс Базар“. „Ако си легна в полунощ, се събуждам в седем. Никога не се будя преди това. Къщата може да падне на главата ми, но аз си спя седем часа“.

А докато спи, той е с „дълга до земята бяла риза от материя, наречена имперски поплин“. Ризата е направена специално за него.

Авторът на „Изборът на Софи“ Уилям Стайрън не ставал от леглото до 13:00 часа 

Писателят спял до обяд, четял и си мислел в леглото още около час. И обядвал около 13:30 часа.

След като приключел с някои административни и по-спокойни задачи (като мечтаене и слушане на музика), той започвал да пише около 16:00 часа. Към 20:00 часа започвал с коктейлите и вечерял, след което стоял до 3 сутринта, като пиел, четял, пушел и слушал музика.

Авторът на „Страх и ненавист в Лас Вегас“ Хънтър Томпсън се събуждал към 15:00 часа, за да пие, взема наркотици и пише 

Насред всичките наркотици, бургери и алкохол Томпсън се поуспокоявал и започвал да пише около полунощ според биографията му, написана от И. Джийн Каръл, „Хънтър: Странният и див живот на Хънтър Томпсън“.

Журналистът не си лягал чак до 8 часа сутринта.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ