Разумна инвестиция в добро средно образование

Увеличават се възможностите за обучение по британски програми в училища извън Острова

iconomist
iconomist / 04 May 2018 11:48 >
Разумна инвестиция в добро средно образование
ПЛЮС: Добрата материална база, като тази на испанското училище Lady Elizabeth School, е едно от преимуществата на образованието зад граница
Екип на "Интеграл"

Голямата конкуренция в образованието снижи възрастта за успешен старт в кариерата и всяка пропусната година добро обучение се превръща в затруднение. А когато говорим за истинска конкуренция, почти винаги имаме предвид западните училища, където конкуренцията е въпрос на качество на програмите.

Не е тайна, че добрите средни училища в България не достигат и "Къде да учи детето?" е един от най-трудните въпроси, който създава много главоболия на родителите. А той върви винаги ръка за ръка с цената. И докато преди десетилетие да се мисли за училище в чужбина, се считаше за краен лукс или търсен престиж, днес това е път, който извървяват все повече български семейства в търсене на разумната инвестиция за бъдещето на детето.

"Къде да се учи" отдавна не е въпрос само на средства или пък на личен избор, а на информация за новите възможности, тенденциите и развитието на европейските училища и образователни системи. Изборът е добре да започне отрано, поне две до три години преди възрастта, от която семейството планира детето да учи зад граница. Често обаче се случва да изчакваме различни обстоятелства, като например дали детето ще успее да се пребори за някое от реномираните училища в България, и когато това не се случи, отчаяно да търсим в последния момент възможност за високи образователни стандарти, но зад граница. Подобни случаи в консултантската практика не са малко. Добрата новина е, че има решение и за спешните случаи.

Добрата стара Англия
с многобройните си училища и образователни традиции винаги може да предложи обучение според случая. Селективният подход на британските училища дава възможност за изява и кандидатстване, тъй като тук се търси не просто дете, което да се обучава в училището, а точното дете. Това, на което училището ще му е „по мярка“ и то ще е доволно и щастливо.

Притегателният център за български деца през последните години са лондонските училища DLD College, чиято най-нова сграда е разположена на брега на река Темза, както и ситуираното „в сърцето“ на Лондон Kensington Park School. За академична стипендия, която покрива от 25% до 50% от таксата, все още може да се кандидатства за тази учебна година и в престижното Queen Ethelburga's Collegiate, разположено в графство Йоркшир. Учебното заведение разполага с огромен кампус, чудесни условия за обучение и настаняване и отлични позиции в класациите на британските частни пансионни училища. Все още може да се ползва и академична стипендия до 25% за Wrekin College, който освен традиционните британски програми GCSE и A-levels предлага и едногодишна подготвителна програма за ученици на 15 г.

МОДЕРНО: Новатa сграда на DLD College, разположена на брега на Темза


Качествено британско образование в Испания и Португалия
стана едно от актуалните предложения в Европа, което през последните няколко години се превърна в предпочитан избор и за много български семейства. Освен топлия климат и близката до българския темперамент атмосфера, испанските училища дават възможност детето свободно да научи и да владее още един чужд език, на който говори цяла Южна Америка или значителен процент от човечеството. В страната на баските се намират едни от най-добрите училище по британската образователна система извън Англия. Сред предпочитаните през последните години от българските деца е Lady Elizabeth School, разположено в курорта Аликанте. Училището е част от Colegios Laude Group, което обединява три учебни заведения по британски програми в Аликанте и Малага. Тази академична година се отпускат и специални стипендии за български деца чрез входни тестове и интервюта, които могат да бъдат проведени и в офисите на консултантската компания „Интеграл“.

Друга интересна алтернатива за качествено образование извън Острова са английските програми на International School of the Algarve, Португалия. В училището се обучават деца от повече от 30 националности. То се намира в градчето Лагоа, в южната част на страната. Разполага с програми, подходящи за деца от всякакви възрастови групи.

Това, което привлича българските семейства към тези училища, са хубавите съвременни бази, топлият климат и възможността да се овладее и още един западен език.

Друга тенденция в средното образование зад граница е обучение по английски програми и в Германия
Традиционно Германия е стара образователна дестинация за България, там живеят и работят доста българи, а мнозина семейства имат роднини или приятели. Това е причината през последните години една част от българските семейства да се възползват от възможностите да изпратят децата си на обучение в Германия. Едно от предпочитаните училища е Berlin Brandenburg International School, което предлага престижната международна програма IB. В училището, което разполага с отлична материална база, се обучават ученици от 60 държави.

Обучението по британски програми в училища извън Острова е една разумна и полезна инвестиция, която е възможна за все повече български семейства. Докато в английските частни училища цените варират между 24 000 и 45 000 бр. лири, в страни като Германия, Испания, Португалия стойността на образованието е в диапазона от 18 000 до 35 000 евро. Най-скъпата образователна дестинация в Европа си остава Швейцария, където обучението струва между 70 000 и 100 000 швейцарски франка.

Макар практиката на консултантите да показва, че при избора на образователна дестинация не цената е водеща. Водещо е да се избере най-доброто училище, не толкова и не само от гледна точка на световните класации, а най-добро за конкретното дете. По-подробна информация за възможностите да се учи в чужбина, с описание на училищата и програмите, може да се намери в интернет на адрес: http://www.integraledu.com/docs/flipsecbg/site/

Текстът е публикуван в брой 18/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа в петък, 4 май. Вижте какво още можете да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ