Членовете на СЕМ ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС

iconomist
iconomist / 08 April 2016 03:05 >

Членовете на СЕМ ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС и разузнавателните служби в Българската народна армия, решиха депутатите.

Това стана тази сутрин при гласуването на проект за решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на СЕМ от квотата на НС, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по културата и медиите, както и процедурата за избор от Народното събрание.

"За” правилата гласуваха 105 депутати, "против" – 10 и "въздържали се" – 10. Предложението за тази проверка бе направено от народния представител от ГЕРБ Методи Андреев.

"Политиката, която ние следваме в това НС, винаги когато става дума за избор на такива важни длъжности, е, че е необходимо да има предварителна проверка, за да е ясно на хората, които предлагат и на тези, които избират всъщност какви хора са предложени и какви хора ще бъдат избрани", заяви от парламентарната трибуна Андреев.

Депутатът от ПФ Емил Димитров пък предложи в полушеговит тон друга форма за идеята на Методи Андреев: "Списъкът на кандидатите, подали документи за участие в конкурса, да му бъде предоставен за одобрение. По този начин ще улесним процедурата.

"За” предложението на Методи Андреев гласуваха 76 народни представители. Съгласно останалите приети правила за избор на кандидати за членове на СЕМ от квотата на НС изслушването ще се проведе на открито заседание на Комисията по културата и медиите, което ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на НС. На всеки кандидат ще се дава възможност за лично представяне, включително за допълване на данни от професионалната им биография и за представяне на вижданията им за дейността на СЕМ. Заседанието се излъчва в реално време в интернет. Гласуването се извършва явно чрез компютризираната система за гласуване. Ако няколко от кандидатите получат повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове "за".

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ