Прогнозират ожесточаване на конфликтите между САЩ и Русия и Китай

Това би поставило под заплаха договорите за ограничаване на въоръженията

iconomist
iconomist / 22 February 2018 18:27 >
Прогнозират ожесточаване на конфликтите между САЩ и Русия и Китай
Между САЩ от една страна и Русия и Китай от друга страна ще има все повече разногласия и конфликти. Това се подчертава в материал на частната американска компания за разследване и анализи "Стратфор", цитиран от "Апострофа" и Cross.bg.

Докато технологията за производство на оръжия се развива с бързи темпове, в същото време договорите за контрол над въоръженията остаряват. САЩ се оттеглиха от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана през 2002 г., а в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег възниква напрежение, което ще доведе до засилване укрепването на системата за отбрана на Вашингтон, се говори в материала.

Отбелязва се, че в отговор на инвестициите на САЩ в противоракетна отбрана Русия и Китай ще разширят своите настъпателни възможности.

От "Стратфор" считат, че в резултат на тази въоръжена надпревара вероятно ще бъде забит последният пирон в ковчега на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, а също така ще се постави под заплаха Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия.

В същото време Пекин ще се стреми към запазване на превъзходството си в развитието на свръхзвукови оръжия, за да преодолее противоракетната отбрана на Вашингтон.

Въпреки че страните ще се опитат да сключат нови споразумения за контрол над оръжията в съответствие с изменящата се ситуация, тези споразумения ще бъдат спънати от противопоставянето между трите свръхдържави.

На фона на провала да се наложи контрол над въоръженията и да се спре развитието на настъпателните оръжия началото на ново противопоставяне може да подкопае глобалната стабилност. Засилване на въоръжената надпревара и неизпълнението на споразуменията за контрол над въоръженията подриват доверието между великите държави и възпрепятстват сътрудничеството, предупреждават от "Стратфор".

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ