Разбита е схема за паралелен износ на лекарства

7 души са задържани, иззети са медикаменти за стотици милиони левове

iconomist
iconomist / 02 December 2017 21:27 >
Разбита е схема за паралелен износ на лекарства
медикаменти за стотици


Седем души са задържани, а над 20 са разпитани от службите в разследване за злоупотреба с лекарствени средства, иззети са медикаменти за стотици милиони лева, съобщиха на извънреден брифинг от специализираната прокуратура и ГДБОП в събота. Разбита е престъпна група за износ на онколекарства и други медикаменти в чужбина от български болници, уточниха от службите.

Медикаментите са изписвани с фалшиви документи уж за болни у нас, а след това изнасяни в чужбина, стана ясно от обясненията. Случаят е класическа схема за паралелен износ на лекарства.

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев посочи, че производството е образувано през септември, като данните и сигнала за извършените престъпления са получени 6 месеца преди това, предаде агенция БГНЕС. „В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени са десетки разпити на свидетели. Предмет на разследването са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет на тези данъчни престъпления са лекарства, и то не какви да е лекарства, а животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства от този кръг, който описах, на стойност приблизителна към момента милиони левове. Предстои да бъде уточнен размерът на иззетите лекарства”, каза Гешев.

В близките дни ще се уточни веригата от обвиняеми. „А тази верига, като гледам, се очертава да е доста дълга“, каза Гешев. От службите не отхвърлиха възможността в схемата да са замесени лекари, болнични директори, както и фармацевтични вериги. „Имаме информация за обособен лидер, но ще я дадем следващата седмица”, каза още Гешев.

Според директора на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов няма как тези лекарства да се окажат на черния пазар без участието на аптеки и на лекари. Операцията е проведена в няколко града - София, Шумен, Сливница и Пловдив.

Обявяването на акцията беше предшествано от среща при премиера Бойко Борисов. „МВР, заедно с МЗ, координирани лично от премиера, съвместно с прокуратурата, вече четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване“, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Основният мотив за активността на правителството е, че в сектора продължават да се дават значителни средства, без това да води до сериозно подобряване на услугите, както и на сигнали за недобри практики.
Разкритията идват в момент на силно обществено недоволство срещу въведения мораториум за покриването на скъпи нови лекарства от здравната каса догодина. А според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев акцията е доказателство, че българските пациенти имат достъп до най-модерните лекарства. „Готов съм да водя дебат с всеки, който твърди, че българските пациенти се лекуват с по-некачествени и по-неефективни медикаменти от тези, които се прилагат в Западна Европа. Като пример ще дам резултатите от тази акция – целият обем лекарства е предназначен за Западна Европа”, каза Ананиев. По думите му реекспортираните там лекарства се продават на четири пъти по-висока цена.

Ананиев определи новите моменти в бюджета на здравната каса за догодина като част от цялостна реформа в сферата на здравеопазването, като мерки ще има и при медицински изделия, в болничната и извънболничната помощ.

По повод дебатите за мораториума за нови лекарства министърът заяви, че след акцията вече е убеден, че не става дума за спестяване на 25 млн. лв., както се обсъждаше при приемането на държавния бюджет за 2018 г., а за източване на бюджета на касата със стотици милиони левове.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ