САЩ връщат на Франция открадната преди 17 години картина на Пикасо

iconomist
iconomist / 13 August 2015 04:42 >
САЩ връщат на Франция открадната преди 17 години картина на Пикасо

"Фризьорката" - произведение на кубизма, нарисувано от Пабло Пикасо през 1911 г. и оценено на 15 милиона долара, ще бъде върнато на Франция от САЩ, предаде Франс прес.

Картината, открадната преди 17 години, е собственост на правителството на Франция и днес ще бъде предадена във френското посолство във Вашингтон.

"Фризьорката" на Пикасо беше открита от американски митничари през декември миналата година "под прикритието" на коледна колетна пратка без особена стойност. Колетът беше предаден на митническия отдел, занимаващ се с международен трафик на произведения на изкуството. 

Експертите тогава си спомниха, че картината е открадната през 1998 г. Изчезването й обаче е разкрито едва през 2001 г., когато към центъра "Помпиду" в Париж, където се съхранява творбата, постъпва искане за отдаването й под наем. Персоналът на центъра установява, че картината липсва. 

"Фризьорката" датира от кубистичния период на Пикасо в началото на 20-и век. През него прочутият художник създава и една от най-известните си творби - "Госпожиците от Авиньон", поставила основите на кубизма.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ