Казваме сбогом на Land Rover Defender - последният истински джип

iconomist
iconomist / 05 July 2015 10:50 >
Казваме сбогом на Land Rover Defender - последният истински джип

Снимка - landrover.com

Този вторник бе последния ден, в който можехте да си поръчате Land Rover Defender – един от последните истински автомобили в света. През 2013 г., когато британският автомобилен производител Jaguar Land Rover обяви плановете си да спре производството на модела, много запалени автомобилисти не можеха да повярват на ушите си.

Rover, първоначалният производител на модела, основава дизайна си на джип от Втората световна война – американският Willys MB. През 1947 г. британските фермери се нуждаели от евтино и здраво возило за пресечен терен и Rover им дали точно това, и то използвайки каквото имат в тежкия следвоенен период. През 50-те е имало и ревизия на модела с танкови вериги вместо гуми. По това време джипът вече се бил превърнал в емблема – символ на британския патриотизъм. Возило, отхвърлящо комфорта като концепция, но вършещо работата си безотказно.

Съвременният вариант на джипа, наречен Defender от 1991 г. насам, носи ДНК-то на своя предшественик – има алуминиево купе, толкова проветриво, че ако го миете с пароструйка вътре ще прокапе. Освен това той е толкова шумен, че е почти безсмислено да имате радио, макар след време ухото да свиква да различава между машина и музика.

Според производителя, три четвърти от всички произведени джипове Defender са все още в експлоатация. Човек не се отказва от това возило току така – поправя, кърпи, ако трябва разглобява и изгражда наново.

Defender няма въздушни възглавници, той е просто метално тяло, но здраво такова. Вместо да се бори срещу множеството регулации и изисквания за превозните средства в днешно време, индийският собственик на Jaguar Land Rover взе решението да произвежда нов автомобил с бранда Defender. Возилото ще се сглобява някъде в Източна Европа, а не във фабриката в Обединеното кралство, където джиповете излизаха изпод ръцете на 450 майстори.

Британската автомобилна индустрия е в период на бум и Jaguar Land Rover е голяма част от него. Компанията увеличи продажбите си с 22,8% през изминалата 2014 г.

В решението производството на Defender да бъде прекратено има известна логика – всички, които искат простичък автомобил без екстри могат да си купят Dacia.

Жалко за хората, които искат здрава кола, която да не се движи от само себе си, а най-малката повреда да изисква професионален техник.

Сбогом, Defender - последният истински джип!

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ