Кадиев: Задължителният вот ще вкара фарсови партии в НС

iconomist
iconomist / 03 June 2015 02:43 >
Кадиев: Задължителният вот ще вкара фарсови партии в НС

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да внесе мотивите си за провеждането на референдум по три теми – да стане ли гласуването задължително, да се въведе ли електронното гласуване и да има ли мажоритарен елемент.

"Ние сме "за” тези предложения и провеждането на референдум. Задължителното гласуване би предпазило вота от опорочаване и от корпоративен вот”, заяви в "Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

БСП също ще подкрепи искането за референдум за задължителен вот, информира Георги Кадиев.

"Моята лична позиция обаче е категорично "против", защото да гласуваш е право, а не задължение. На второ място това не работи и трето – това ще доведе до поредица фарсови партии, които ще влязат в парламента, защото хората ще гласуват напук. Те не обичат да ги задължават, което обезсмисля целия изборен процес”, аргументира се Кадиев.

БСП обаче няма да подкрепи референдумите за електронно и мажоритарно гласуване. Тук отново позицията на Георги Кадиев се разминава с тази на партията му, тъй като той заяви, че би ги подкрепил.

"Трябва да има задължително гласуване. В краен случай трябва да има активна регистрация, ако предложението не бъде прието. Това ще премахне "мъртвите души" и изборния туризъм”, заяви от името на "Патриотичния фронт” Емил Димитров-Ревизоро.

Според Кадиев обаче активната регистрация няма отношение към задължителния вот.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ