КЗК обвини още 11 фирми в картел при санирането

Освен в Гоце Дечевско се очакват още проверки и в Пловдивско

iconomist
iconomist / 28 December 2018 12:15 >
КЗК обвини още 11 фирми в картел при санирането
Източник: архив
Нови 11 строителни фирми са обвинени в картел при санирането на сгради в Община Гоце Делчев, съобщи Комисията за защита на конкуренцията, след като преди Коледа откри договаряне между 13 фирми по сигнал на кмета на Търговище, съобщи Investor.bg.

Антимонополния орган отново се позовава на иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

кват се проверки в офисите на фирми и в Пловдивско.

В съобщението на комисията се посочва, че 15 фирми участват в картел, който има за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

Като нарушители са изброени "ВМЛ – консулт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Протико Ил", "Консултантска Инженерна група", "Кимтекс – ЛС", "Експрес Консулт", "Соларват", "БОАЛ", "Пешев", "Джи Ер Ен Пауър България", "Пловдивинвест", "Стройконтрол", "Си Енд Би Енерджиконсулт" и "Енерджи Про Дм".

За първата подобна проверка на антимонополната комисия се разбра преди седмица. Тя започна по сигнал на кмета на Търговище. Установено бе, че строителни фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти, равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата".

В предишния "черен списък" отново фигурираха фирмите "ВМЛ – консулт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг"​ и "Протико Ил".

Той бе допълнен от "Мултиплекс инженеринг", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Тобо инвест“, "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип".

От КЗК напомнят, че в срок от 30 дни фирмите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ