Подходящото облекло при интервю за работа

Ана Динкова
Ана Динкова / 26 February 2018 10:58 >
Подходящото облекло при интервю за работа
Първото впечатление, което ще направите на потенциалния си работодател по време на интервюто за работа, е изключително важно. Основна роля за формирането на първоначалното мнение играят външният вид, стойката, усмивката и ръкостискането. В предишните материали вече сме описвали как да се представите и запознаете. Сега идва ред на външния вид за тази толкова важна и понякога решаваща първа среща.

 

Бизнес облеклото се дели на два основни вида - формално и неформално/ежедневно. Формалното обикновено се състои от тъмни, строги и класически кройки костюми, с тъмни обувки и аксесоари. Това облекло е присъщо за по-официални поводи или бизнес срещи на високо ниво, затова, ако ви предстои интервю с изпълнителния директор на компанията, заложете на него. Ако събеседването ви е с представител на отдел „Човешки ресурси“, изберете ежедневно бизнес облекло.

При дамите то включва ежедневен костюм от две части (панталон и сако или пола и сако) /рокля/панталон или пола с риза и жилетка, обувки на среден ток. Носенето на чорапогащи и обувки със затворени пръсти, особено за позиции в банки, държавна администрация и т.н., е задължително. Косата трябва да е добре подредена или прибрана в дневен кок, избягват се твърде обемисти или шарени чанти.

Мъжкото бизнес облекло включва ежедневен костюм или панталон и сако в комбинирани цветове, добре изгладена риза и вратовръзка и обувки, колан и чорапи, съчетани с цвета на панталона. Мъжете трябва да се представят с подредена и подстригана коса, избръснати или с добре оформени бради. Приемливите аксесоари са часовник, ръкавели и венчална халка, а ако носят чанта, тя трябва да е стандартна работна или за лаптоп, без спортни сакове или раници.

Ето и кои са най-често допусканите грешки:

Престараване: особено ще се отнася до т.нар. творчески професии, твърде често кандидатите избират да „блеснат“ не със знанията и професионалните си умения, а с атрактивен външен вид. В такива случаи е по-добре да се заложи на един интересен акцент, вместо да се търси „уау“ ефект с цялостното облекло.  

Парадиране с татуировки и пиърсинги: има професии, в които външният вид може да бъде неформален, но има такива, които изискват изключително формално бизнес облекло, и среди, в които на татуировките и пиърсингите не се гледа с особено добро око. Постарайте се да не оставяте всичко на показ.

Твърде ярък грим или силен парфюм: това са неща, които могат да разсеят вашия събеседник и вместо да се фокусира върху думите ви, да гледа яркото червено червило в 10 ч. сутринта. Неутралните тонове и лекият дневен грим са винаги за предпочитане. Не пренебрегвайте факта, че някои парфюми могат да бъдат особено силни, тежки или дразнещи, а човекът срещу вас да откаже втора среща само защото се е задушил от аромата.

Подбор на дрехи: блейзър – класическото сако е идеалната дреха както за мъже, така и за жени, но внимавайте какво ще сложите под него. Мъжете е добре да заложат на риза вместо на тишърт, а дамите трябва да обърнат особено внимание на деколтетата. Острото дълбоко деколте, съчетано с вертикалния ревер, може да развали цялостно елегантно и добре подбрано бизнес облекло. Деколтето не бива да е по-дълбоко от 4 пръста под ключиците. Мъжете е добре да носят и вратовръзки, а когато са само по риза, могат да разкопчаят само едно горно копче. Дамите могат да разкопчаят максимум до две копчета.

Вратовръзки и шалове: тези аксесоари придават индивидуалност, но за интервю заложете на класически десени.

Обемисти бижута: могат да разсейват по същия начин, както и гримът. Заложете на класически, изчистени бижута и не забравяйте, че максималното съчетание е: малки обици, фино колие, пръстен/венчална халка и часовник. Ако носите по-големи бижута, то можете да съчетаете: колие + пръстен или обици + гривна, но никога и четирите заедно!

Координирането на аксесоарите: когато обувките и коланът са цветово съчетани и допълват цветовата гама на облеклото, това подсилва впечатлението за завършен външен вид, така че не подценявайте тези детайли.

Не забравяйте, че облеклото ви е добре да допълва цялата картина, т.е. трябва да отговаря на социалния ви статус и на позицията в компанията, на която искате да работите. Облеклото може да подчертае индивидуалността и да подсили излъчването както в положителна, така и в отрицателна посока, така че подберете внимателно начина, по който искате да се представите на тези така решаващи и важни първи срещи. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ