9%-ното ДДС за кръчми и книги мина на първо четене

ГЕРБ хем са за единно ДДС, хем допускат диференциация, хем разхлабването е ограничено

iconomist
iconomist / 22 May 2020 13:45 >
9%-ното ДДС за кръчми и книги мина на първо четене
Източник: БТА
1/3 от депутатите отсътваха при гласуването на промяната в ставките на ДДС.
Парламентът одобри на първо четене намаляването на Данък добавена стойност за от 20 на 9% за продажбите в заведения, кетъринга, книгите и учебните помагала, включително електронните издания. „За“ гласуваха 107 депутати от ГЕРБ и „Обединени патритои“, 68 от БСП и ДПС се въздържаха, а един бе „против“.

Отхвърлени бяха предложенията за диференцирано ДДС на БСП – за храните и лекарствата, на „Воля“ – за фитнесцентровете и спортните зали, и на ДПС – за храните и фармацевтичните продукти за деца. Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му ще прецизира текстовете си и ще ги предложи отново за второ четене.

Гласуването в парламента стана при отсътвието на представители на правителството. БСП се възмути, че докато тече дебатът и вотът по законопроектите, премиерът Борисов и финансовият министър Горанов обикалят с джип в Перник. В Народното събрание бе пратен финансов зам.-министър, но той така и не влезе в пленарната зала. Отсъстваше и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Финансовото министерство ден по-рано изпрати в парламента становище, с което се обяви категорично против каквото и да е отстъпление от еднинната ДДС ставка от 20%. Менда Стоянов също заяви позиция против диференцираните ставки. Това даде повод на червени депутати да заговорят за бламиране на правителството от собственото му мнозинство.

Дългогодишната практика при управлението на ГЕРБ обаче убедително сочи, че разминаванията в позиции и действия на управляващите като цяло или на различни техни части не говори толкова за шизофренност или  разкол, колкото за желание да се заемат едновременно всички възможни гледни точки. Така в случая ГЕРБ хем са против диференцираното ДДС, хем допускат диференциация, хем разхлабването е съвсем ограничено.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ