Новият епизод на Васил Божков: какви са фактите

След всяко събитие, посочено от хазартния бос, държавата е полагала грижа за него

iconomist
iconomist / 18 May 2020 14:25 >
Новият епизод на Васил Божков: какви са фактите
Източник: Васил Божков
Бизнесменът на Васил божков продължава да публикува документи, които компрометират правителството и поддържащи го бизнесмени. За момента документите не говорят за криминална дейност, но са достътъчни да посеят съмнение в добросъвестните действия на управляващите.

Вторият епизод от серията с компрометиращо съдържание, което разпространява бизнесменът Васил Божков, беше посветен на Кирил Домусчиев. Домусчиев е собственик на Нова тв, фармацевтични компании, председател на най-голямата бизнес организация – КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – бел. ред.) и гласовит поддръжник на правителството и в частност на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов.

Публикуваният днес документ е паметна записка за отпускане на 20 млн. лв. годишно, считано от миналия юли и за срок от 10 години. Средствата се отпускат под формата на реклама от бизнеси на Васил Божков към Нова тв или към футболния клуб „Лудогорец“. В замяна Божков очаква „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите на РБ“. И той, и Кирил Домусчиев се подписват под написания на ръка документ на 10 юли миналата година.

Разпространеното до тук е важно по няколко причини. Първо, защото Кирил Домусчиев призна автентичността на паметната бележка. Второ, защото ства ясно, че той се ангажира да подкрепя Васил Божков в стремежа му да защити бизнес интересите си (срещу заплащане). Трето, заради въпроса, който повдига – как Кирил Домусчиев може да помогне – с медийно влияние, с лични контакти в хазартния регулатор или с връзки сред политичската класа.

Най-важното обаче е защо трябва да се плаща за подкрепа и какво би станало, ако не се плати и как един бизнесмен може да гарантира законност.


Отговорът на Кирил Домусчиев не закъсня. През своята фейсбук страница бизнесменът коментира:

„Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на "Нова", Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012 г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!“

Може би е съвпадение, но само месец след подписване на огласената от Божков паметна записка – на 9 август, Държавната комисия по хазарта отказва да поднови лиценза за дейност на букмейкъра Betfair.com. Това е една от най-големите компании за залози в света. Лицензът ѝ е издаден през 2014 г., когато на власт е правителството на Пламен Орешарски и изтича през февруари миналата година. След това от фирмата искат лицензът ѝ да се поднови, но след близо шест месечно бавене молбата е отхвърлена и за тях става незаконно да предлагат залагания в България.

Тук трябва да се припомни, че докато на власт беше първото правителство на Бойко Борисов, то и депутатите на ГЕРБ предложиха редица промени в Закона за хазарта. Те методично и последователно затрудняваха и накрая направиха невъзможно организирането на онлайн хазартни залагания в България.

В първите 12 месеца от управлението си, кабинетът „Орешарски“ либерализира режима и стана възможно Betfair, както и други играчи, да стъпят на българския пазар. И пет години по-късно, още при първото искане за подновяване на лиценза, отново докато на власт са ГЕРБ, чуждестранният букмейкър пак беше отстранен от българския пазар.
 
Миналия петък Васил Божков разпространи снимки, за които твърди, че са от екрана на мобилния му телефон и показат текстови съобщения между него и финансовия министър. С тях Божков твърди, че Владислав Горанов дава инструкции на ръководители на Държавната комисия по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев, с цел да се уредят важни за бизнесмена въпроси в хазартния бизнес.

Справка с архивите на ДКХ показва, че и около датите на предполагаемите есемеси регулаторът е решавал в полза на компаниите на Васил Божков.

До момента финансовият министър и премиерът признаха за срещи между Горанов и Божков, но посочват, че те са нещо нормално. Аргумент на защитниците на Горанов и правителството е, че дори есемесите, представени от Божков, да са автентични, те не инкриминират финансовия министър. Причината е, че няма доказателство Горанов да се е облагодетлствал в замяна на действията си. За това и не може да се твърди, че е на лице услуга, предоставена на Божков от министъра. Чисто тълкувателно, казаното може да се приеме като съдействие за благоприятна бизнес среда.

Интересен нюанс към историята е фактът, че министър Горанов живее със семейството си в апартамент в жилищния комплекс „Есте“ на Кирил Домусчиев. Собственик на конкретния скъп жилищен имот е друг бизнесмен – Иван Сариев, който е и кръстник на финансовия министър. Както Владислав Горанов призна миналата година, той и семейството му не плащат наем за ползване на жилището.

В защита на Домусчиев се включи бизнесменът Цветомир Найденов. Също от страницата си във Фейсбук той посочи, че документът, осветен от Божков е "договорка между две частни фирми за реклама и при спзване законите на Република България се изкарва като рекет, като само преди година си плащал за същата реклама с 30% повече (...) всичко наред ли е с теб, Череп?! WTF ???" (правописът и пунктуацията са в оригинал).

Найденов, чиито обвинения срещу Божков (поне засега) също не са доказани от съда, вече редовно се включва за да репликира твърденията на бизнесмена от Дубай и да защитава правителството.

 

Самият Васил Божков е в Дубай от края на февруари, като са му повдигнати 11 обвинения от прокуратурата. Законови промени преустановиха основния му хазартен бизнес - с лотарийни игри, след като цяло десетилетие ГЕРБ пазеха доминиращата му позиция на хазартния пазар в България. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ