Още искания за намаляване на ДДС

Производителите на храни и фитнес залите атакуват 20%-ния косвен данък

iconomist
iconomist / 18 May 2020 13:54 >
Още искания за намаляване на ДДС
По-ниска ставка на ДДС върху храните поискаха 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор, съобщи БНР. Те настояха да дискутират темата на среща с премиера, финансовия и земеделския министър. И напомнят, че исканията им за намален косвен данък са постоянни от 20 години.

20% ДДС прави българските храни неконкурентни на вносните от ЕС и трети страни, отделно, че често у нас се внася стока без ДДС, без документи и без проверка за безопасност. Това унищожава сектора, води до масова емиграция и обезлюдяване на селските райони, казват браншовиците.

Собствениците на фитнес зали също поискаха намаляване на ДДС заради кризата с коронавируса и принудителното им за над 2 месеца. „Искаме диференцирано ДДС в размер на 9%, защото смятам, че ние сме бранш, който ще играе голяма роля за възстановяването на нацията от тази епидемия“, заяви по Би Ти Ви председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов. От името на колегите си той поиска и безвъзмездна държавна помощ в размер на средномесечния приход, деклариран за 2018 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ