Иван Костов: Намаляването на ДДС за ресторантьорите е обидно и неадекватно

Безвъзмездно раздаване на пари не е възможно, ще излезем с огромен дефицит, смята бившият премиер

iconomist
iconomist / 17 May 2020 11:30 >
Иван Костов: Намаляването на ДДС за ресторантьорите е обидно и неадекватно
Източник: bnr.bg
Иван Костов
"Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно, защото са ограничени ресурсите, с които разполагат управляващите, иначе ще излезем с огромен дефицит". Това каза пред БНР Иван Костов - премиер на България от 1997 до 2001 г.

"ЕС казва, че ще спадне БВП със 7,2%, това са 8,5 млрд. лв. Правителството няма откъде да извади тези 8,5 млрд. лв., за да компенсира всички спаднали доходи и спадналото потребителско търсене. Това са популистки призиви. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са нормалните. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна", обясни Костов. 

Той подчерта, че мерките за икономическото преодоляване на щетите от кризата не само в България, но и в много други страни са взети под натиска на обществото. Според бившият премиер мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна. "Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит - купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС, това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност", аргументира се Иван Костов, който е убеден, че намаляването на ДДС сега е станало под натиск, на който правителството не е трябвало да се подава. Костов смята, че в България трябва да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за доходите, и за данъка върху печалбата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ