Безработицата в САЩ надхвърли 36 млн. души

Това представлява над 20% от работната сила в Америка

iconomist
iconomist / 14 May 2020 17:30 >
Безработицата в САЩ надхвърли 36 млн. души
Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се увеличи с близо 3 милиона, което доведе до рекорден брой от над 36 милиона уволнени в САЩ в рамките на едва два месеца заради коронавирусната криза в страната.

Данните предполагат, че съкращенията ще продължават и през следващите седмици, макар и с намаляване на техния брой, тъй като редица американски щати започнаха да предприемат първи стъпки към разхлабване на въведените заради коронавируса ограничения и към рестартиране на местната икономика.

Заявките за социални помощи за безработица през седмицата до 9-и май се увеличиха с 2,981 милиона, което е с около 200 хиляди по-малко, отколкото през предходната седмица до 2-ри май, когато техният брой се увеличи с 3,176 милиона.

Така само в рамките на около два месеца бяха загубени около 36 милиона американски работни места, което представлява над 20% от работната сила в САЩ.

Въпреки че седмичните молби за обезщетения за безработица остават много високи, данните отбелязват понижение за шеста поредна седмица, което дава надежда, че най-лошото може би вече е преминало. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава. Въпреки това все още се очаква милиони американци да продължават да подават молби за обезщетения за безработица и през следващите няколко седмици.

Днешният доклад на Департамента по труда следва оповестените миналия петък официални данни за заетостта и безработицата през април, които показаха, че 20,5 милиона американци загубиха работа си през миналия месец, най-сериозната бройка на съкратени след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, а нивото на безработица скочи до най-високо ниво от края на Втората световна война, достигайки 14,7%.

Данните за април обаче може би отбелязаха пик по отношение на броя на загубените работни места, тъй като редица части от САЩ отново отварят, а щатските и местните власти очертават планове за рестартиране на техните икономики. С оглед обаче на факта, че предприятията и фабриките започват да работят доста под техния капацитет и има опасения от втора вълна на инфекция от Covid-19, икономисти и анализатори не предвиждат в скоро време драстично подобрение на пазара на труда.

Някои компании имат достъп до заеми от спасителния антивирусен фискален пакет на САЩ за почти 3 трлн. долара, като тези кредити могат да бъдат опростени, ако се използват за заплати на техните служители. Очаква се обаче много малки предприятия да затворят за постоянно, оставяйки част от 21,4 милиона американци, които вече загубиха работата си през март и април, да останат на улицата и в бъдеще.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ